2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romákat telepítettek ki Lille mellől
2012. 08. 09. 00:00

Számos roma családból álló telepet ürítettek ki a francia Lille város külterületéről. A francia sajtó információi szerint az akció lakossági bejelentésre történt.

Eltöröltek a francia hatóságok egy romák által az utóbbi két év során emelt telepet. A Lille elővárosai közé tartozó Villeneuve d’Ascq lakói indítványozták a romák kitelepítését, amit nemrégiben fogadott el a lille-i városi bíróság. A kis előváros lakói korábban már sokat panaszkodtak a kényszerű együttélésre, még egy blogot is létrehoztak, amin videókkal és képekkel mutatják be sérelmeiket – tájékoztat a Le Figaro.

Az utóbbi időben ráadásul egyre feszültebb lett a viszony a romák és a helyi lakosok között, olyannyira, hogy a hírek szerint lövés is eldördült két héttel ezelőtt. A hatóságok elmondása szerint a helyzet odáig fokozódott, hogy azt már nem nézhették tétlenül, a helyi prefektus – a közigazgatási hivatal vezetője – szerint készen álltak a kiürítésre, amint megszületett az ítélet.

A lakosság panaszai főleg a romák agresszív viselkedéséről és a tevékenységükkel járó elviselhetetlen szagról szólnak. Utóbbi különféle vezetékek meggyújtásából származik: a romák ugyanis ezekről a kábelekről le akarták olvasztani a műanyag borítást, hogy így hozzájussanak azok rézből készült részéhez.

Országos probléma

A Le Figaro információi szerint Lille környékén közel háromezer roma él. Noha a szociális munkások is igyekeznek foglalkozni velük, a városnak jelenleg nincsenek meg az anyagi eszközei a helyzet hatékony megoldására, miközben a romák száma egyre csak növekszik. A most kitelepített mintegy kétszáz romára – miként a hét folyamán Párizsból és Lyonból kiutasított társaikra – valószínűleg kitoloncolás vár. Az intézkedésekkel egyébként a belügyminiszter, Manuel Valls is egyetért, mint azt a hét folyamán elmondta.

Két évvel ezelőtt, még Nicolas Sarkozy regnálása alatt kezdődött az illegális telepek elleni nagyszabású küzdelem, amiről meglehetősen elmarasztaló hangnemben nyilatkozott az ENSZ Faji Diszkrimináció Ellenes Bizottsága. Azóta számos romatelepet ürítettek ki szerte Franciaországban. Nem ők voltak azonban az elsők az unióban. Milánó környékén 2008-ban már igyekeztek felszámolni az ilyen ideiglenes „településeket” a helyi városvezetés által jóváhagyott akciók során. Sarkozy idején Franciaországból jórészt Bulgáriába és Romániába toloncoltak haza roma bevándorlókat.