2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ellenzéki lehet a roma kormánybiztos
2012. 08. 09. 00:00

Igor Matoviè, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (O¥aNO)elnöke közölte, hogy a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) pártjának kínálta fel a roma kisebbségi kormánybiztosi posztot.

Erik Tomáš, a kormányhivatal sajtóosztályának vezetője nem közölt közelebbi információkat. Az O¥aNO vezetője közlékenyebb volt. Igor Matoviè elismerte, hogy a Smer-SD felajánlotta számukra a posztot. "Az ajánlatra azt válaszoltuk, hogy csak abban az esetben veszünk ebben részt, ha komplex megoldásokról beszélünk majd" - közölte.

 

Ha a párt elfogadja az ajánlatot, valószínűleg Peter Pollák parlamenti képviselő lesz a roma kormánybiztos. Mindkét fél hangsúlyozta: a tisztség betöltésével kapcsolatban még nem született végleges döntés. Egyelőre csak annyit tudni, hogy a kérdést a hónap végéig szeretnék lezárni. Az O¥aNO elsősorban azt szeretné tudni, hogy Fico pártja valóban készen áll-e a szlovákiai roma probléma megoldására.

 

Matovièék szerint a roma probléma egyik lehetséges megoldása az lehetne, ha az állam kárpótolná azokat az ingatlantulajdonosokat, akik telkén engedély nélküli roma telepek jöttek létre. Az O¥aNO azt javasolja, hogy az állam vásárolja fel az ilyen földterületeket,  majd kínálja fel őket megvásárlásra a romáknak.  Pollák, a párt képviselője egyelőre lát szándékot a kormány részéről a helyzet megoldására.  A Smer-SD eddigi tevékenysége alapján úgy tűnik, még ebben a választási időszakban rendet akar teremteni - hangoztatta.

 

Igor Matoviè szerint a romatelepek alatti földterület felvásárlására vonatkozó javaslatuk csak egy a sok közül, de további részleteket nem akart elárulni. Pollák 40-50 intézkedésről beszélt, amelyeket még ebben a választási időszakban el lehetne fogadni a helyzet javítása érdekében.