2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megszüntették a nyomozást a Fővárosi Cigány Önkormányzat támogatása ügyében
2012. 08. 07. 00:00

Bűncselekmény hiányában megszüntette a rendőrség a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) támogatási pénzének ügyében indított nyomozást.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfőn a honlapján azt írta: a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya május 2-án egy országgyűlési képviselő feljelentése alapján sikkasztás és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen a Fővárosi Cigány Önkormányzat támogatásával kapcsolatban.

 

A nyomozás során olyan adat, tény vagy körülmény nem merült fel, amely bűncselekmény gyanújára utalna, így a nyomozást július 30-án bűncselekmény hiányában megszüntették - olvasható a rendőrségi közleményben.

 

A Jobbik még április végén tett feljelentést. Júniusban a Jobbik az üggyel kapcsolatban azt közölte: a Fővárosi Cigány Önkormányzat tavaly 7,334 millió forint költségvetési támogatást és 2 millió forint pályázati forrást kapott, novemberben pedig további négymillió forintot kért a fővárostól működésre és irodája fenntartására. Az ügy a Fővárosi Közgyűlés előtt is szerepelt volna április végén, de levették a napirendről Csomós Miklós főpolgármester-helyettes előterjesztését, hogy bontsák fel a cigány önkormányzattal tavaly év végén megkötött támogatási szerződést, mert az FCÖ nem számolt el megfelelően a számára biztosított összeggel.

 

Makai István, az FCÖ elnöke június végén tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a rendőrség a Jobbik politikai megrendelésére indított nyomozást a szervezet támogatási pénzének ügyében.

 

Hangsúlyozta: a létfenntartásáért küzdő Fővárosi Cigány Önkormányzat 200 ezres roma lakosságot képviselnek, tagjai semmilyen tiszteletdíjat nem vettek fel munkájukért az elmúlt két évben. Makai István kiemelte: az FCÖ tevékenység átlátható, nyilvános és a jogszabályi keretek között működik. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a támogatásuk nyolcadára, 48 millió forintról 8,3 millióra zsugorodott, s ebből kell folytatniuk a romák felzárkóztatását segítő programokat.