HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma holokauszt - Az áldozatokról emlékeztek meg a budapesti Nehru parkban

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  roma, holokauszt
2012 Augusztus 02    Forrás: mti


Ez a cikk archív

A roma holokauszt áldozatairól emlékeztek meg csütörtök este Budapesten, a IX. kerületi Nehru parkban lévő emlékműnél.

Hirdetmény

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija a megemlékezésen kijelentette: a magyar államigazgatás és társadalom egy nagy része is felelős volt azért, hogy a holokauszt megtörténhetett.

 

Daróczi Ágnes, a Roma Bölcsek elnevezésű polgárjogi szerveződés tagja arról beszélt, az EU tagállamai tegyenek lépéseket azért, hogy a roma holokauszt bekerüljön az oktatásba, nyilvánítsák védetté az üldözöttek sírját, gyarapítsák az emlékhelyeket, és erősítsék a roma szervezetek jelenlétét a roma holokausztról szóló tudományos diskurzusban.

 

A megemlékezésen felolvasták Gróh Gáspárnak, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Igazgatósága vezetőjének a levelét.

 

Az igazgató a levélben rámutatott arra: a XX. század a népirtások évszázada volt, s a tragédiák nem azonos súllyal élnek a történelmi emlékezetben, kisebb figyelmet kapott a cigányság tragédiája.

 

Gróh Gáspár levelében azt írta: romáknak és nem romáknak a kötelessége, hogy hasonló cselekedeteknek útját állják, emellett olyan közhangulatot kell kialakítani, amelyben senkinek sem kell félnie a másiktól.

 

Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi szintén levelet intézett a résztvevőkhöz, ebben hangsúlyozta: közösen gyászoljuk a mártírokat, és "minden rémtett ellen együtt küzdünk annak érdekében, hogy minden tisztességes ember bántatlanul és békességben élhessen szülőhazájában, Magyarországon".

 

Az emlékműnél beszédek és az ökumenikus ima után állami szervezetek, a diplomáciai testület, politikai pártok, önkormányzatok és civil szervezetek képviselői, valamint neves roma művészek helyeztek el koszorút.

 

A holokauszt roma áldozatairól 1972 óta emlékeznek meg világszerte augusztus 2-án a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján. 1944-ben, augusztus 2-áról 3-ára virradóra több mint háromezer cigányt, főként nőket és gyermekeket gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt