2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ökölvívás: Káté Gyula győzelemmel kezdett Londonban
2012. 07. 31. 00:00

Egyértelműen Káté Gyula roma ökölvívó számított rutinosabbnak a délutáni 64 kg-os ökölvívó-összecsapás két résztvevője közül.

Bejutott a legjobb tizenhat közé Káté Gyula Londonban, az ökölvívók 64 kg-os súlycsoportjában.

Egyértelműen Káté Gyula számított rutinosabbnak a délutáni 64 kg-os ökölvívó-összecsapás két résztvevője közül. A 30 esztendős magyar bokszoló harmadik olimpiáján vesz részt, ellenfele, az egyiptomi Eszlam Mohamed mindössze 22 esztendős. Kettejük közül Káté a magasabb, ő 177 centiméter, ellenfele pedig 170.

 

A találkozó első menetét talán kissé túlpörögte a magyar ökölvívó, védekezése nem volt mindig a helyén, az egyiptomi pedig kemény ellenfélnek bizonyult. Mohamed irányított és megérdemelten nyerte ezt a felvonást 3:2-re.


Azonban Szántó Imre minden jótanáccsal ellátta Kátét, aki ezeket meg is fogadta. Fegyelmezettebben védekezett, többet is támadott, sokat talált, így a második menetet abszolút megérdemelten nyerte 7:4-re, ezzel fordított, összesítésben 9:7 volt az állás a javára.


A harmadik szakaszban Mohamed fáradni látszott, Káté balegyenesekkel eltalálta, a fejvédője is többször elcsúszott az egyiptominak. Végül 16:10-re a magyar bokszoló győzött, ezzel megszerezte első sikerét olimpián, és bejutott a legjobb 16 közé.

 

Káté Gyula


Káté Gyula (Budapest, 1982. február 3. –) az utóbbi évek egyik legeredményesebb magyar ökölvívója. 177 centi magas, jelenleg kisváltósúlyban versenyez. Egyesülete a KISPEST SE. Edzője: Szántó Imre.[1]

1998-ban at MTK versenyzőjeként a kadett Európa-bajnokságon szerzett bronzérmet. 1999-ben a junior Eb-n a nyolc között esett ki az 54 kg-ban. 2000-ben junior világbajnokságot nyert. A döntőben a bolgár Borisz Georgievet győzte le. 2001-ben megnyerte első felnőtt magyar bajnokságát. A világbajnoságon helyezetlen volt (57 kg). A 2002-es Európa-bajnokságon nem jutott a legjobbak közé (60 kg). A 2003-as világbajnokságon bronzérmes lett. Az elődöntőben a kétszeres olimpiai bajnok kubai Mario Kindelántól szenvedett vereséget. 2004-ben az Európa-bajnokságon harmadik lett, amivel kvalifikálta magát az olimpiára. Az elődöntőben a későbbi bajnok bolgár Dimitar Stiljanovtól szenvedett vereséget. Az olimpián az első fordulóban kiesett (57 kg). Novemberben főiskolai világbajnokságot nyert. Az ob-n sérülés miatt nem indult.

 

2005-ben megnyerte az Európai Unió bajnokságát. A világbajnokságon a selejtezőben kiesett. 2006-ban ismét uniós bajnok lett. Az Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett. 2007-ben a vb-n a nyolcaddöntőben esett ki, Gennagyij Kovaljov ellenében. 2008 februárjában az európai kvalifikációs versenyen kivívta az olimpiai indulás jogát. Az olimpián az első fordulóban kiesett. Az Európa-bajnokságon ezüstérmes lett. A döntőben sérülés miatt léptették le.

 

2009-ben az Unió-Kispestbe igazolt. 2009-ben bronzérmes a világbajnokságon kisváltósúlyban. 2010-ben második volt az Európa-bajnokságon. Az Európa-kupán bronzérmet ért el. 2011-ben az Európa-bajnokságon a nyolc között esett ki. A világbajnokságon is a negyeddöntőig jutott. A mérkőzésen Szántó Imre edző az elfogult pontozás miatt bedobta a törölközőt. A legjobb nyolcba jutás olimpiai kvótát biztosított Káté számára.

 

A Testnevelési Egyetemen szakedzői szakon végzett.

 

Díjai, elismerései

Az év magyar ökölvívója (2003, 2006, 2008, 2009)