2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Elutasította a Gyulai Törvényszék a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület elleni keresetet
2012. 07. 25. 00:00

A Gyulai Törvényszék első fokon elutasította a Békés Megyei Főügyészségnek a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatására irányuló keresetét szerdán.

A tárgyalást vezető Mucsi Erika törvényszéki bíró a kereset elutasítását azzal indokolta, hogy a felperes nem tudta egyértelműen bizonyítani a tanúvallomások és a bíróság elé tárt bizonyítékok alapján, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tevékenysége alkotmányba ütköző volt 2011 márciusában és áprilisában Gyöngyöspatán és Hajdúhadházon, illetve megsértette a Magyar Köztársaság nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeit, továbbá a működése nem felelt meg az egyesületi alapszabálynak.

 

A törvényszék a megyei főügyészséget hatszázezer forint perköltség megfizetésére kötelezte. Az ítélet nem jogerős, a felperes Békés Megyei Főügyészség képviselője az ítélet kihirdetése után nem nyilatkozott fellebbezési szándékáról, a főügyészségnek 15 nap áll rendelkezésére fellebbezni a Szegedi Ítélőtáblához.

 

A Békés Megyei Főügyészség keresete szerint a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület nem az alapszabályban megfogalmazott célok szerint működik. Az egyesület tagjai 2011 tavaszán Gyöngyöspatán és Hajdúhadházon egyenruhában és alakzatban vonultak, fenyegetően léptek fel a helyi romákkal szemben, megsértették a romák méltósághoz és emberi élethez való jogait, annyira megfélemlítették őket, hogy közülük több család elköltözött a településről, a gyermekeket a roma szülők nem merték iskolába járatni, több kiskorú a félelem miatt lelkileg sérült.

 

A Gyulai Törvényszék álláspontjával kapcsolatban Bagdi Árpád sajtószóvivő az MTI-nek elmondta: az alperes "rasszista, jogsértő tevékenysége az eljárás során nem került bebizonyításra, a törvényszék az ügy egészét vizsgálva, és az eseményeket külön-külön elemezve is erre az álláspontra jutott".

 

Borbély Erika, az egyesület jogi képviselője az ítélet kihirdetést követően az MTI-nek azt mondta: örülnek az ítéletnek, hiszen a törvényszék nem látta bizonyítottnak, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tevékenysége jogsértő. Az egyesület kedvezőtlenebb döntésre számított, főleg a körülötte kialakult médiahisztéria következményeként - tette hozzá.

 

A tárgyalás befejezését követően a teremben lévő mintegy húsz egyesületi tag ősi magyar imádságot mondott el, majd "Szebb jövőt!" felkiáltás után hagyták el a termet Mucsi Erika bíró rendre utasítása mellett.

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök