2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Riportot készített a BBC a tatrangi és nagybányai roma közösségeket szétválasztó falakról
2012. 07. 21. 00:00

Románia - Tim Wilson, a BBC riportere helyszíni riportot készített a tatrangi és nagybányai romákkal.

„Volt egy út, amelyet a mi cigányaink használhattak, amikor a faluba mentek” - mondta az egyik tatrangi roma nő, arra az útra utalva, amely mentén a helyi hatóságok egy falat húztak fel, hogy elválasszák egymástól a magyar és a cigány közösséget. Egy beteg, lábait fájlaló ember hogy kerülje ki? - tette fel a kérdést a megszólaltatott. A fal a gyerekek körében is elégedetlenséget váltott ki. „Olyan, mint a börtönben” - mondták, majd hozzátették, e miatt elkésnek az iskolából. A gyerekek figyelmeztettek, a fal felső részén üvegcserepek vannak, hogy ne lehessen átmászni rajta.

A riportból kiderül, hogy a fal túlsó oldalán élő magyar és román közösség elégedettnek tűnik a fallal. „A cigánygyerekek egész nap az utcán játszottak, balesetveszélyes volt” - mondta egy helybéli. Csak kevés személy vállalta, hogy lefilmezzék őket, mert elmondásuk szerint félnek a romák megtorlásától. A cigány közösség ugyanakkor a szegénységre vezeti vissza a problémákat.

Nagybányán megosztottabbak az emberek az ottani fallal kapcsolatban. Egyesek szerint hasznos, mert megvédi a gyerekeket a balesetektől, mások viszont úgy érzik, börtönbe vannak zárva, és a fal lebontását követelik. Cãtãlin Cherecheº nagybányai polgármester arra a kérdésre, hogy miért mutatnak ilyen félelmetesen a falak, úgy válaszolt, szerinte az esztétikus. „Ha fából építettük volna, november közepén elkezdték volna bontani, és elhordták volna tüzelőnek. Ha vasból, akkor már a második napon eltűnt volna, és az ócskavas kereskedőknél kötött volna ki” - magyarázta a városvezető.

Egyes lakosok ugyanakkor úgy vélték, a falépítésre szánt pénzt inkább a fal melletti tömbházlakások modernizálásra kellett volna fordítani. Tim Wilson szerint a körülmények „leírhatatlanok”, nincs vezetékes víz, az egyetlen vízforrás a tömbház mögött található.

(mediafax)