HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Riportot készített a BBC a tatrangi és nagybányai roma közösségeket szétválasztó falakról

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  románia, bbc, Nagybánya
2012 Július 21    Forrás: itthon.transindex.ro


Ez a cikk archív

Románia - Tim Wilson, a BBC riportere helyszíni riportot  készített a tatrangi és nagybányai romákkal.

Hirdetmény

„Volt egy út, amelyet a mi cigányaink használhattak, amikor a faluba mentek” - mondta az egyik tatrangi roma nő, arra az útra utalva, amely mentén a helyi hatóságok egy falat húztak fel, hogy elválasszák egymástól a magyar és a cigány közösséget. Egy beteg, lábait fájlaló ember hogy kerülje ki? - tette fel a kérdést a megszólaltatott. A fal a gyerekek körében is elégedetlenséget váltott ki. „Olyan, mint a börtönben” - mondták, majd hozzátették, e miatt elkésnek az iskolából. A gyerekek figyelmeztettek, a fal felső részén üvegcserepek vannak, hogy ne lehessen átmászni rajta.

A riportból kiderül, hogy a fal túlsó oldalán élő magyar és román közösség elégedettnek tűnik a fallal. „A cigánygyerekek egész nap az utcán játszottak, balesetveszélyes volt” - mondta egy helybéli. Csak kevés személy vállalta, hogy lefilmezzék őket, mert elmondásuk szerint félnek a romák megtorlásától. A cigány közösség ugyanakkor a szegénységre vezeti vissza a problémákat.

Nagybányán megosztottabbak az emberek az ottani fallal kapcsolatban. Egyesek szerint hasznos, mert megvédi a gyerekeket a balesetektől, mások viszont úgy érzik, börtönbe vannak zárva, és a fal lebontását követelik. Cătălin Cherecheş nagybányai polgármester arra a kérdésre, hogy miért mutatnak ilyen félelmetesen a falak, úgy válaszolt, szerinte az esztétikus. „Ha fából építettük volna, november közepén elkezdték volna bontani, és elhordták volna tüzelőnek. Ha vasból, akkor már a második napon eltűnt volna, és az ócskavas kereskedőknél kötött volna ki” - magyarázta a városvezető.

Egyes lakosok ugyanakkor úgy vélték, a falépítésre szánt pénzt inkább a fal melletti tömbházlakások modernizálásra kellett volna fordítani. Tim Wilson szerint a körülmények „leírhatatlanok”, nincs vezetékes víz, az egyetlen vízforrás a tömbház mögött található.

(mediafax)Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Haláleset Csenyétén: a polgármester a mentősöket okolja

  • Közvetlenül a gyöngyöspatai családokkal próbál egyeztetni az állam

  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Cigány autonómiaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt