HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A reformátusok visszautasítják a roma szakkollégiumok létrehozásával kapcsolatos vádakat

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Június 27    Forrás: mti


Ez a cikk archív

A Magyarországi Református Egyház szerint alaptalan vádakat, "rosszindulatú feltételezést" tartalmaz az LMP-nek a roma szakkollégiumok támogatásával kapcsolatos nyílt levele.

Hirdetmény

Szabó Tímea (LMP) országgyűlési képviselő, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának alelnöke a hónap közepén írt nyílt levelet Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének, bírálva a roma szakkollégiumok támogatására kiírt pályázat feltételeit.

 

Az ellenzéki politikus azt sérelmezte, hogy a tárca a kiírt pályázati összeg döntő részét azoknak az egyházaknak szánja, amelyek roma szakkollégiumaikat ennek a tanévnek az elején indították be, és sokszor a Romaversitas Alapítvány segítségét kérték ahhoz, hogy legyen egyáltalán elegendő hallgatójuk.

 

A református egyház az MTI-nek küldött szerdai közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy Szabó Tímea állításával ellentétben a szakkollégiumok az egyetemvárosokhoz való kötődésük miatt elsősorban az egyetemek segítségét kérték és kapták a toborozáshoz. Ez a hirdetmény minden bizonnyal eljutott a Romaversitas Alapítványhoz is, ám saját felvételi felmérésük alapján egyetlen hallgató sem került be a Romaversitason keresztül a Wáli István Református Cigány Szakkollégiumba - írják.

 

A Wáli István Református Cigány Szakkollégiumot létrehozó református egyház visszautasítja és rosszindulatú feltételezésnek nevezi azt az állítást is, miszerint a cigány hallgatókra szánt támogatást nem cigány hallgatóknak fizetnék ki, és valótlannak nevezik azt a megállapítást is, hogy az egyház "pazarló módon, a saját javára használja ki a szakkollégiumi támogatást".

 

Kiemelik, hogy a történelmi egyházak alapvetően önerőből indították el a szakkollégiumokat a roma értelmiségiek, valamint a történelmi egyházak vezetői és szakértői segítségével, és az ígért állami támogatás ténylegesen az indulás után több hónappal jutott el hozzájuk.

 

Szabó Tímea levelére utalva, amely szerintük azt sugallja, hogy az egyházaknak nincs meg a szükséges hozzáértésük a roma szakkollégiumok fenntartásához, megjegyzik azt is, hogy a református középiskolákban és a felsőoktatási intézményekben az utóbbi években is végeztek cigány származású hallgatók.

 

Az ország négy pontján fenntartott keresztény roma szakkollégiumi hálózat keretében a Wáli István Református Cigány Szakkollégium tavaly decemberben Debrecenben kezdte meg működését. Ez az intézmény lett az első, cigány fiatalok számára létrehozott szakkollégium.

 

A szakkollégiumi hálózat célja a társadalmi, nemzeti és szociális kérdések iránti érzékenység növelése, a cigány diákok tanulmányi előmenetelének, nevelésének és személyiségfejlődésének támogatása, valamint a közösség iránti felelősségvállalás és a keresztény szellemiségű roma értelmiség megerősítésének segítése.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt