HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Négy iskola fenntartását veszi át szeptembertől a roma önkormányzat

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Június 21    Forrás: Magyar Hírlap


Ez a cikk archív

A szülők és a pedagógusok támogatásával szeptembertől négy oktatási intézményt vesz át az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), az iskolákban az alapvető tananyag mellett speciális képzések beindítását is tervezik – tudtuk meg a szervezet elnökétől, Farkas Flóriántól.

Hirdetmény

Farkas Flórián: A szélsőség újabb szélsőséget szül


– Még az év elején döntött úgy a kormány, lehetővé teszi az ORÖ számára, hogy iskolafenntartó legyen. Belefognak ebbe az új feladatba a következő tanévtől?

– A dolgok jelenlegi állása szerint szeptembertől négy oktatási intézményt veszünk át. Ezek a szolnoki Hegedűs T. András Szakiskola és Általános Iskola, a tiszaburai óvoda és iskola, a tiszapüspöki általános iskola, valamint a Nógrád megyei Szirák általános iskolája. A jelenlegi fenntartókkal már megegyezett az ORÖ, s a kezdeményezés bírja a pedagógusok és a szülők támogatását. Enélkül nem is vágnánk bele a vállalkozásba. Még hátravan némi adminisztrációs munka, de bejelenthetem: a roma önkormányzat valóban iskolafenntartóvá lép elő.

– Milyen változásokra számíthatnak az érintett intézmények diákjai, tanárai?

– Senkit sehonnan nem fogunk elküldeni, de a tevékenységet természetesen teljes átvilágítással kezdjük majd, hogy tiszta képet kapjunk. Fontos változás lesz, hogy a diákok és oktatóik maguk mögött tudhatnak majd egy országos lefedettségű, a felzárkózás tekintetében elkötelezett szervezetet. Az említett iskolákba jórészt hátrányos helyzetű, roma származású gyermekek, fiatalok járnak. Számukra lényegesen nagyobb perspektíva nyílik majd, mint eddig. Az alapvető tananyag mellett fakultatív felzárkóztató képzések beindítását is tervezzük, emellett a tanári kart is meg kívánjuk erősíteni, hiszen tudomásul kell venni, a leszakadó rétegekből érkezők oktatása nagy felelősséggel járó feladat. Összességében azt mondhatom, nívósabb oktatást tudunk majd biztosítani.

– A kanadai törvényhozás nemrég gátat szabott az elsősorban romák által igénybe vett menekültstátus elérésének. Mit szól ehhez?

– Örömmel fogadtuk annak megállapítását az ottani parlament részéről, hogy Magyarország demokratikus jogállam, az emberi jogok szempontjából biztonságos ország. Az ORÖ szerint az a magyar állampolgár, legyen az roma, zsidó vagy bármilyen származású, aki más országban politikai menekültjogot kér, és félfasiszta diktatúrára hivatkozik, nem mond igazat. Elismerem, akadnak aggodalomra okot adó, szélsőséges esetek, ám a gazdasági és a politikai menekültek megkülönböztetését, valamint az üzletszerűen menedékjoggal foglalkozó emberkereskedelem elleni fellépést az új romapolitika már 2011 januárjától szorgalmazza. Feladatunk az, hogy a kormánnyal közös programokban olyan gazdasági helyzetet teremtsünk a nehéz sorban élő romák és nem romák számára, ami itthon, Magyarországon biztosít mindenkinek munka általi tisztes megélhetést.

– Horthy-szobrokat avatnak, majd vörös festékkel öntenek le, miközben mások Raoul Wallenberg szobrát gyalázzák meg. Legutóbb pedig Schweitzer József nyugalmazott főrabbit inzultálták. Aggódni kellene a szélsőségesek megerősödése miatt?

– Minden ilyen atrocitást elítél az ORÖ, és ennek több alkalommal hangot is adott. Ugyanakkor látni kell, veszélyes provokációs folyamatról van szó, amelyet a Gyurcsány Ferenc köreihez tartozó Dániel Péter ügyvéd indíthatott el a kormányzó szobrának megrongálásával. Később rasszista szélsőségesek tettlegesen fenyegették a cigány kisebbséget Nagykanizsán, és sorolhatnám. A szélsőség csak újabb szélsőséget szül.
Kacsoh DánielHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt