HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

EU-ügynökség: Döntő lesz a következő néhány hónap az alapjogok javítása terén

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  EU, emberi jogok
2012 Június 20    Forrás: MTI


Ez a cikk archív
Hirdetmény

 

 

A következő hónapok döntő fontosságúak lesznek fontos alapvető jogok érvényesülésének a javítása szempontjából - figyelmeztet az EU Alapjogi Ügynöksége (FRA) éves jelentéséről kiadott szerdai közleményében.

 

 

 

Az adatvédelmi megfontolások és a belbiztonsági aggályok viszonya, a közös menekültügyi szabályok szükségessége, a fogyatékossággal élők jogairól szóló ENSZ-egyezmény végrehajtása néhány azok közül az alapjogi témák közül, amelyek jelenleg az EU-t foglalkoztatják. A jelenlegi viták kimenetele döntő lesz az alapjogok helyzetének javítása szempontjából - mutatott rá a bécsi székhelyű ügynökség.

 

2011-ben az EU és 27 tagállama kezdeményezések sorát fogadta el az alapjogok jobb érvényesítése érdekében - emlékeztet a FRA. Uniós jogszabályok születtek az áldozatvédelem, az emberkereskedelem, a romák társadalmi integrációja terén, és több tagállam is javította gyermekvédelmi törvényeit. Ennek ellenére is maradtak azonban kihívások, és a jogegyenlőség hiánya, valamint a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem központi témák maradnak - írták.

 

Hangsúlyozták emellett: a tagállamoknak figyelniük kell arra, hogy a gazdasági nehézségek ne veszélyeztessék az alapjogok érvényesülését.

 

A menekültügytől a bűncselekmények áldozatainak jogaiig tíz témakörrel foglalkozó jelentést szerdán ismertették az Európai Parlamentben Brüsszelben.

 

A jelentés rasszizmusról és etnikai diszkriminációról szóló fejezete megállapítja, hogy a tagállamok erőfeszítései ellenére is történnek rasszista indíttatású bűncselekmények és erőszak a tagállamokban. Rámutattak, hogy az ezzel kapcsolatos adatgyűjtés terén vannak hiányosságok, ami megnehezíti a jelenségek elemzését.

 

A tavaly júliusi Utoya-szigeti tömeggyilkosság tragikus jelzést küldött arról, a rasszizmus és idegengyűlölet milyen messze vezethet, ha ellenőrizetlen marad - figyelmeztet a FRA. Rámutattak, hogy legkevesebb négy tagállamban történtek romák elleni erőszakcselekmények. Emellett erőszakos összecsapások helyi lakosok és menedékkérők között, valamint rasszista indíttatású gyilkosságok mutatják, hogy az intolerancia szélsőséges formái továbbra is kihívást jelentenek. A jelentés több esetet konkrétan is megemlít, köztük a tavaly márciusi gyöngyöspatai romaellenes tüntetéseket.

 

A jelentés felidézi, hogy 2011-ben indították útnak a nemzeti romastratégiákról szóló európai uniós keretstratégiát. A szakértők szerint ez lehetőséget jelent, hogy javuljon a romák társadalmi befogadottsága. A FRA szerint ha beválnak, más csoportok esetében is modellértékűek lehetnek a stratégiák.

 

Mint fogalmaznak, a roma lakosság helyzete továbbra is kritikus az egészségügyi ellátás, az oktatás, a munkavállalás, a lakhatás, a szegénység és a hátrányos megkülönböztetés terén. Az ügynökség értékelése szerint ezeknek az elhúzódó problémáknak az orvoslása hosszú távú elkötelezettséget kíván meg, és nemzeti hatóságok mellett a regionális és helyi hatóságoknak is kulcsfontosságú szerepe van.

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Száműzött roma művészet

  • Meghalt Bogdán László, Cserdi polgármestere

  • Lemondott az FCÖ elnöke

  • Csóka János Pál lett az FCÖ elnöke

  • Jövő pénteken temetik el Bogdán Lászlót, Cserdi polgármesterétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt