HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Riasztó mértékű a romákkal szembeni gyűlölet

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  cigány, roma, szlovákia
2012 Június 19    Forrás: kitekinto.hu


Ez a cikk archív

Szlovákiai civil szervezetek nyílt levélben szólították fel a politikusokat, hogy ítéljék el az ógyallai lövöldözést, melynek során egy roma család három tagja vesztette életét. Mint írják, a tragédia visszhangja mutatja, hogy milyen riasztó mértékű az etnikai gyűlölet, a romaellenes hangulat.

Hirdetmény

A nyílt levél jegyzői a Roma Intézet, az Etnicitás- és Kultúrakutató Központ, valamint a Szlovákiai Mediációs Intézet. A szervezetek felszólítják a köztársasági elnököt, a kormányt és a parlamentet, hogy azonnal ítéljék el az etnikai és nemzetiségi gyűlölködést. Egyúttal követelik, hogy tartózkodjanak a romaellenes intézkedések bevezetésétől, s olyan lépéseket tegyenek, melyek visszafogják a romákkal szembeni gyűlöletet és intoleranciát, mely egyre nagyobb mértéket ölt.

 

Felszólítják a legfőbb közjogi méltóságokat, hogy tegyenek meg mindent a roma család elleni támadás okainak alapos kivizsgálásáért.

 

„A kutatások már régóta mutatják a mélyen gyökerező előítéleteket és gyűlöletet a roma kisebbséggel szemben. Egy 2010-es, nem reprezentatív szociológiai felmérés szerint a megkérdezettek csaknem kétharmada nyíltan támogatta a diszkriminatív, már-már népirtó jellegű romaellenes intézkedéseket“ - áll a civilek levelében.

 

Úgy vélik, az ógyallai esettel kapcsolatos megnyilvánulások nagy többsége a riasztó mértékű etnikai gyűlölködés bizonyítéka, s ezek után nem meglepő, hogy egyre népszerűbbek a szélsőjobboldali mozgalmak, s a romákkal szembeni egyedi cselekmények. A civil szervezetek úgy vélik, ezen cselekedetek elkövetői kezdik átvenni az állam szerepét, s a társadalom nagy része csendben figyeli az eseményeket, miközben eddig egyetlen kormány sem tett hatékony lépéseket a romaproblémával kapcsolatban.

 

Rámutatnak, a közhatalom képviselői szintén csak csendben szemlélik, hogy elkülönítik a romákat az iskolaügyben, s hogy falakkal választják el a roma közösségeket. "A nemzetközi emberjogi szerződések figyelmen kívül hagyása mellett a polgármesterek lerombolják a romák lakóhelyeit, s az utcára zavarják a társadalom legveszélyeztetettebb csoportjait – a roma nőket és gyerekeket“ - zárul a nyílt levél.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Így nem lehet öntudatos cigány polgárrá válni”

  • A Diverse Youth Network konferenciát tartott az Antirasszista világnapon Pécsett

  • „Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

  • Az ORÖ is lemondásra szólítja fel Pócs Jánost

  • Elölről kéne kezdeni ezt az egész ügyetCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt