2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Riasztó mértékű a romákkal szembeni gyűlölet
2012. 06. 19. 00:00

Szlovákiai civil szervezetek nyílt levélben szólították fel a politikusokat, hogy ítéljék el az ógyallai lövöldözést, melynek során egy roma család három tagja vesztette életét.

A nyílt levél jegyzői a Roma Intézet, az Etnicitás- és Kultúrakutató Központ, valamint a Szlovákiai Mediációs Intézet. A szervezetek felszólítják a köztársasági elnököt, a kormányt és a parlamentet, hogy azonnal ítéljék el az etnikai és nemzetiségi gyűlölködést. Egyúttal követelik, hogy tartózkodjanak a romaellenes intézkedések bevezetésétől, s olyan lépéseket tegyenek, melyek visszafogják a romákkal szembeni gyűlöletet és intoleranciát, mely egyre nagyobb mértéket ölt.

 

Felszólítják a legfőbb közjogi méltóságokat, hogy tegyenek meg mindent a roma család elleni támadás okainak alapos kivizsgálásáért.

 

„A kutatások már régóta mutatják a mélyen gyökerező előítéleteket és gyűlöletet a roma kisebbséggel szemben. Egy 2010-es, nem reprezentatív szociológiai felmérés szerint a megkérdezettek csaknem kétharmada nyíltan támogatta a diszkriminatív, már-már népirtó jellegű romaellenes intézkedéseket“ - áll a civilek levelében.

 

Úgy vélik, az ógyallai esettel kapcsolatos megnyilvánulások nagy többsége a riasztó mértékű etnikai gyűlölködés bizonyítéka, s ezek után nem meglepő, hogy egyre népszerűbbek a szélsőjobboldali mozgalmak, s a romákkal szembeni egyedi cselekmények. A civil szervezetek úgy vélik, ezen cselekedetek elkövetői kezdik átvenni az állam szerepét, s a társadalom nagy része csendben figyeli az eseményeket, miközben eddig egyetlen kormány sem tett hatékony lépéseket a romaproblémával kapcsolatban.

 

Rámutatnak, a közhatalom képviselői szintén csak csendben szemlélik, hogy elkülönítik a romákat az iskolaügyben, s hogy falakkal választják el a roma közösségeket. "A nemzetközi emberjogi szerződések figyelmen kívül hagyása mellett a polgármesterek lerombolják a romák lakóhelyeit, s az utcára zavarják a társadalom legveszélyeztetettebb csoportjait – a roma nőket és gyerekeket“ - zárul a nyílt levél.