HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az oktatási államtitkárság elítél minden, szegregációra irányuló gyakorlatot

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Június 17    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Az oktatási államtitkárság elítél minden, szegregációra irányuló, jogszabályba ütköző oktatásszervezési gyakorlatot. Ezt az államtitkárság pénteken közölte az MTI-vel, azzal a jelentéssel kapcsolatban, amelyet az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala a Jászapáti Általános és Alapfokú Művészeti Iskola ügyében készített.

Hirdetmény

Az ombudsmani hivatal kedden tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa "az egyenlő bánásmód követelményének hatékonyabb érvényesíthetősége érdekében" jogalkotási javaslatokkal az oktatásért felelős miniszterhez, Balog Zoltánhoz fordult a jászapáti iskolában tapasztalt szegregáció miatt.

 

Szabó Máté az iskola működésével kapcsolatban a megyei kormányhivatal vizsgálatát is kérte. A közlés szerint a halmozottan hátrányos helyzetű, köztük a cigány származású gyermekek többségét Jászapátiban "magatartászavarra" hivatkozva elkülönítik a többiektől. A településen az iskolák összevonása előtt is elkülönítve tanították a tanulók egy részét.

 

Az oktatási államtitkárság pénteki közleményében kiemelte: a szaktárca kiemelten fontos feladatnak tekinti a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, köztük a roma gyerekek, tanulók iskolai sikerességének elősegítését, a befogadó nevelés-oktatás támogatását és a minőségi közoktatáshoz történő hozzáférés javítását. A közelmúltban több esetben is intézkedtek jogellenes elkülönítés vizsgálatáról, illetve a szabályozási környezet felülvizsgálatáról.

 

Szabó Máté jogalkotást értő javaslatáról, amelyben az ombudsman a nevelési-oktatási intézmények működésére vonatkozó rendelkezések korrekcióját, illetve a közoktatási szakértők tevékenysége és továbbképzése szabályainak szigorítását indítványozta, az államtitkárság kifejtette: az első ajánlás tekintetében a szociális hátrányok enyhítését segítő pedagógiai tevékenységek és az együttnevelést szolgáló oktatásszervezési gyakorlat szabályozásának kiigazítását beépítették a köznevelésről szóló törvény most készülő végrehajtási rendeletébe. A jogellenes elkülönítés megakadályozására a rendelet tervezete az iskolai körzethatárok kialakításának szabályairól is rendelkezik.

 

A közoktatási szakértői tevékenységre irányuló szabályozás felülvizsgálata szintén megkezdődött, az ajánlás nyomán megvizsgálják a szigorítás lehetőségeit - mutattak rá, megjegyezve: a rendelettervezetek egyeztetése során a hivatalnak lehetősége nyílik az általuk tett módosítások áttekintésére.

 

Kitértek arra is, hogy az egyenlő bánásmód érvényesítését szolgáló intézkedések tekintetében - mint a települési önkormányzatok által elkészítendő helyi esélyegyenlőségi programok részletes szempontjainak kidolgozásában - a közoktatási szakterület együttműködött az intézkedésért felelős, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársággal.

 

Az államtitkárság arra a kérdésre, hogy hány helyen lehet még szegregált oktatás, azt válaszolta: számos olyan intézmény van, amelyben a hátrányos helyzetű tanulók száma kifejezetten magas, azonban ennek nem egyértelműen a szegregáció szó eredeti jelentése, az elkülönítés az oka, hanem a területi adottságok.

 

Emellett - tették hozzá - fontos megjegyezni, hogy Magyarországon az oktatási integrációs törekvések ellenére létezik szegregált oktatási forma, de ez ellen a kormány fel kíván lépni megfelelő jogszabályokkal, illetve célzott társadalmi felzárkózási programokkal kívánja biztosítani a szegregált oktatásszervezési gyakorlat felszámolását.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulóján

  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestertCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt