HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Hova folynak a roma felzárkózásra szánt pénzek?

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Június 16    Forrás: Népszava


Ez a cikk archív

A roma integrációra szánt források hasznosulását firtatja a Lehet Más a Politika (LMP). A párt szerint a minisztérium a roma integrációt célzó uniós összeg döntő részét azoknak az egyházaknak szánja, akik roma szakkollégiumaikat ennek a tanévnek az elején indították be. Ráadásul a kiírás szerint roma szakkollégium az, ahol megelégszenek azzal, hogy a felvételt nyert hallgatók legalább hatvan százaléka a roma származású.

Hirdetmény

Korábban Daróczi Gábor a Romaversitas Alapítvány igazgatója nyílt levélben fordult az emberi erőforrás miniszterhez a Roma Szakkollégiumok megkérdőjelezhető támogatásával kapcsolatban, azonban a levélre azóta sem érkezett válasz.

"Az LMP arra kíváncsi, hogyan fog a negyvenszázaléknyi nem roma hallgató esetében az az alapvető célkitűzés megvalósulni, hogy a roma szakkollégium hozzájáruljon a közéleti feladatvállalás iránt elkötelezett, aktív társadalmi párbeszédet folytató cigány értelmiségiek képzéséhez?" - írja közleményében Szabó Tímea LMP-s országgyűlési képviselő.

Szintén megkérdőjelezi a párt azt, hogy a lakhatással (például a lakószobákkal) kapcsolatos rezsiköltség a projekt keretében miért nem számolható el, miközben a projekt időszaka alatt a szakkollégiumi tagoktól a lakhatásért díj szedhető, és miközben aránytalanul sok költhető olyan dokumentumokra, amelyek a tizenöt éve működő Romaversitas Alapítványnál ingyenesen hozzáférhetőek.

Az LMP azt valószínűsíti, hogy a pályázatban a közpénzeket "finoman szólva egyáltalán nem hatékonyan fogják elkölteni", hozzátéve, hogy sem a kiválasztási kritériumok között, sem máshol nem található meg a legfontosabb számítás; az, amely megmutatná, hogy mennyi az egy diákra jutó fajlagos költség összege.

Az LMP számításai szerint a 1,15 milliárd forintos keretösszeggel, kilenc nyertes pályázóval és a program végére elérendő 25-25 fős hallgatói létszámmal kalkulálva a programban részt vevő fiatalokra fejenként egy kisebb vidéki ház árát (5,1 millió forintot) szándékoznak fordítani.

"Felmerül a gyanú, hogy 225 (vagy esetleg csak 135) roma hallgatóra hivatkozva Magyarországon még soha nem látott összeget fognak elkölteni roma felzárkóztatás vagy esélyteremtés címén. Szívből reméljük, hogy az Állami Számvevőszék legközelebbi, romákra költött pénzekről szóló jelentése ezt az összeget a maga helyén és módján fogja kezelni." Az LMP írásbeli kérdéssel fordult a nemzeti erőforrás miniszterhez, hogy választ kapjon ezekre és más, a pályázattal kapcsolatos egyenlőre érthetetlen kérdésekre.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   1191BP  | 2012 Június 20 10:11:23 like(0) dislike(0)

EGY SAJTÓKÖZLEMÉNY MARGÓJÁRA

 

Sajnálom, hogy a meghatározó munkát végző Romaversitas Alapítványt működése során nem támogatta egyik kormány sem. Működésüket elismerve, magunk kértük és fel is ajánlottuk az együttműködést. Ez jogosít fel arra, hogy néhány szóval válaszoljak Szabó Tímea országgyűlési képviselőnő sajtóközleményére.

 

KIKNEK SZÓL A PÁLYÁZAT?       
A TÁMOP 4.1.1.D pályázat nyílt pályázat, amelyre minden olyan felsőoktatási intézmény, diákotthon és kollégium, amely szakkollégiumi tevékenységet végez, pályázhat, ha a szakkollégium tagságának többsége vállalja roma származását. A 2011-ben létrejött roma szakkollégiumok mellett várhatók más egyházi és nem egyházi fenntartású intézmények pályázatai is. Példaként említhető a Pécsi Tudományegyetem Wlisocki Henrik Szakkollégiuma, mely már megkezdte az előkészületeket a pályázat beadására.

Személy szerint sajnálom, hogy a Romaversitas - tudomásom szerint - nem vehet részt a pályázatban, hiszen nem szakkollégiumként működik.

 

KIKET SZÓLÍTANAK MEG A ROMA SZAKKOLLÉGIUMOK?             
A Jezsuita Roma Szakkollégiumban a hallgatók több mint 90% vallja roma származásunk magát, és vállalják a szakkollégium által meghatározott célkitűzéseket, melyek a társadalmi felelősségvállalás és a párbeszédre való fogékonyság. Valljuk, csak úgy lehet párbeszédet folytatni, ha van partner, aki nyitott az ügy iránt. A Jezsuita Roma Szakkollégium is nyitott, azon hallgatók felé, akik diploma megszerzése után a roma – nem roma párbeszéd elősegítésén kívánnak dolgozni.

A 2011-es indulás előtt a Jezsuita Roma Szakkollégium megkereste a már létező virtuális roma egyetemista programokat, hogy a terjesszék a szakkollégium felhívását, de sajnálattal vettük tudomásul, hogy egy hallgató sem jelentkezett a Romaversitas ajánlása alapján.

 

A PROGRAMOKRÓL

A hallgatók tehetséggondozásával kapcsolatos rezsi költségek elszámolhatók a pályázatban, a lakhatás költségeit a hallgatók a kapott ösztöndíjból finanszírozhatják. Forray R. Katalin és Boros Julianna 2009-ben írt Cigány, roma tehetséggondozás intézményei című tanulmányában olvashatjuk, hogy a Romaversitas működése eltér a szakkollégiumok működésétől, az ott megtalálható és kidolgozott dokumentumok hasznos anyagot képeznek az eddig elvégzett munkájukról, viszont nem fedik le egészében a szakkollégiumok, Roma Szakkollégiumok tevékenységeit és működését.

Így például a keresztény Roma Szakkollégium működik már Budapesten, Miskolcon Debrecenben és Nyíregyházán. Ezeket a Szakkollégiumi Chartának megfelelve együttlakó közösség jellemzi, melyek magas szintű szakmai munkára törekszenek. Minden nap kapcsolatban van a hallgatókkal, követi, segíti őket szakmai és közösségi boldogulásukban egyaránt. A Romaversitas-hoz képest új és másfajta kihívásokkal, feladatokkal kell a szakkollégiumnak szembenézni és válaszolni. Ez újszerű szakmai előkészítést, helyzetelemzést, szakmai- pedagógiai program készítést igényel.

 

A FINANSZÍROZÁS

A közpénzek felhasználásánál nem szerencsés, ebben az esetben a pazarló szót használni, hiszen a szakértők és a politikusok is egyet tudnak érteni, hogy leendő felelős roma értelmiségek képzésére nem pazarlás, hanem befektetést jelent. Ha jobban megnézzük a számokat, látjuk, hogy arányaiban nagyobb ráfordítást a Romaversitashoz képest nem igényel a Jezsuita Roma Szakkollégium, viszont többet tud adni a hallgatók számára. Biztosítja számukra a bentlakást, támogató közösséget nyújt, személyes tehetséggondozást végez, idegen nyelvi képzésben részesíti a hallgatókat és biztosítja számukra az értelmiségi léthez elengedhetetlen kompetenciák elsajátításához a lehetőségeket.

 

Mindezek alapján üdvözlöm a pályázat kiírását, mert ezzel támogatva a szakkollégiumi kezdeményezéseket, szakmailag tágabb spektrumban, identitásuk, kultúrájuk vállalására buzdítva és valódi közösségben tudja segíteni a felnövekvő roma értelmiséget. Közös érdekünk, hogy átlátható, fenntartható és valódi társadalmi felzárkózást támogató program jöhessen létre. Mi ezért dolgozunk.

 

Antal István

volt Romaversitas hallgató, Jezsuita Roma Szakkollégium vezetője
vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt