2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Hova folynak a roma felzárkózásra szánt pénzek?
2012. 06. 16. 00:00

"Felmerül a gyanú, hogy 225 (vagy esetleg csak 135) roma hallgatóra hivatkozva Magyarországon még soha nem látott összeget fognak elkölteni roma felzárkóztatás vagy esélyteremtés címén..."

Korábban Daróczi Gábor a Romaversitas Alapítvány igazgatója nyílt levélben fordult az emberi erőforrás miniszterhez a Roma Szakkollégiumok megkérdőjelezhető támogatásával kapcsolatban, azonban a levélre azóta sem érkezett válasz.

"Az LMP arra kíváncsi, hogyan fog a negyvenszázaléknyi nem roma hallgató esetében az az alapvető célkitűzés megvalósulni, hogy a roma szakkollégium hozzájáruljon a közéleti feladatvállalás iránt elkötelezett, aktív társadalmi párbeszédet folytató cigány értelmiségiek képzéséhez?" - írja közleményében Szabó Tímea LMP-s országgyűlési képviselő.

Szintén megkérdőjelezi a párt azt, hogy a lakhatással (például a lakószobákkal) kapcsolatos rezsiköltség a projekt keretében miért nem számolható el, miközben a projekt időszaka alatt a szakkollégiumi tagoktól a lakhatásért díj szedhető, és miközben aránytalanul sok költhető olyan dokumentumokra, amelyek a tizenöt éve működő Romaversitas Alapítványnál ingyenesen hozzáférhetőek.

Az LMP azt valószínűsíti, hogy a pályázatban a közpénzeket "finoman szólva egyáltalán nem hatékonyan fogják elkölteni", hozzátéve, hogy sem a kiválasztási kritériumok között, sem máshol nem található meg a legfontosabb számítás; az, amely megmutatná, hogy mennyi az egy diákra jutó fajlagos költség összege.

Az LMP számításai szerint a 1,15 milliárd forintos keretösszeggel, kilenc nyertes pályázóval és a program végére elérendő 25-25 fős hallgatói létszámmal kalkulálva a programban részt vevő fiatalokra fejenként egy kisebb vidéki ház árát (5,1 millió forintot) szándékoznak fordítani.

"Felmerül a gyanú, hogy 225 (vagy esetleg csak 135) roma hallgatóra hivatkozva Magyarországon még soha nem látott összeget fognak elkölteni roma felzárkóztatás vagy esélyteremtés címén. Szívből reméljük, hogy az Állami Számvevőszék legközelebbi, romákra költött pénzekről szóló jelentése ezt az összeget a maga helyén és módján fogja kezelni." Az LMP írásbeli kérdéssel fordult a nemzeti erőforrás miniszterhez, hogy választ kapjon ezekre és más, a pályázattal kapcsolatos egyenlőre érthetetlen kérdésekre.