2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szereden is fallal kerítik el a romatelepet
2012. 06. 07. 00:00

Jobb megoldás híján fallal zárják el a cukorgyár előtt található romatelepet a galántai járásbeli településen. A telep lakóira egyre több panasz érkezik a városi hivatalba és a városi rendőrséghez.

Az egykori cukorgyári lakásokban jelenleg tizenhét család, csaknem kétszáz fő él. A családok a lakásokat évekkel ezelőtt rendkívül jutányos áron vásárolhatták meg az önkormányzattól. Értesüléseink szerint az átlagosan hatvan négyzetméteres lakások vételára hatvan és kétszáz korona között volt. Az önkormányzat a területet korábban betonpanelekből készült kerítéssel kerítette körül. A telep eddig a gát felől és a főút felől egy-egy kapun át volt megközelíthető. A gát melletti kapunál viszont egyre nagyobb a szemétlerakat, hiába helyeztek ki szeméttároló konténereket, a hulladék a kukák mellé került, a környéket ellepték a patkányok. „Elviselhetetlen, ami itt van. A szemét csak az egyik gond, de a telep hátsó bejáratánál drogot árulnak. Egy vevő odamegy a kapuhoz, kihozzák az anyagot, egy személy addig figyeli az utcát, majd továbbállnak. Ez nagyon régen így van, de senki nem tesz ellene semmit. Félnek az emberek a gátra menni, a romák fenyegetőznek, gyakoriak a támadások.

 

A kapu befalazása nem oldja meg a gondokat, de legalább az itt zajló üzletelgetésnek vége lesz” – mondta lapunknak a gát melletti utca egyik lakója.

 

Martin Tomèányitól, Szered polgármesterétől megtudtuk, jelenleg csak ennek a kapunak a lezárásával tudnak javítani a helyzeten. „Az állandó panaszok és a szemét miatt döntöttünk a kapu teljes beépítése mellett. Ezt a lépést a romák képviselőivel, a vajdával és a házak alatt található telek tulajdonosával, a cukorgyárral is egyeztettük. Megbeszéltük, hogy a szeméttároló konténert bevisszük a telepre, a szemetet onnan hordják majd ki” – mondta a polgármester. Megszólítottuk a telep lakóit is, akik nehezményezik, hogy elzárják őket a külvilágtól, és lakásaikat már csak a főút felől tudják megközelíteni. „Minket senki nem kérdezett. Ez rasszizmus. Nem volt itt gond a szeméttel. Ezen a hátsó kapun át hordtam a gyereket iskolába. Majd a férfiak odamennek a polgármesterhez és magyarázatot követelnek. Senki nem segít rajtunk, beázik a házunk, mindenki csak minket hibáztat a rendetlenségért” – mondta a telepen élő egyik asszony.


Róbert Áè, a Szeredi Lakáskezelő Vállalat ügyvezetője elmondta, a lakásokat tavaly augusztustól a lakók kezelik, ugyanis lakáskezelő közösséget alakítottak. „70 000 euró körüli összeggel tartoznak a lakók a vállalatunknak, éppen ezért kezdeményeztük, hogy alakítsanak külön közösséget. Senki nem fizetett a javítási alapba, nem fizették a víz- és a szemétdíjat. A lakások néhány év alatt teljesen tönkrementek” – nyilatkozott Róbert Áè.

B. Juhos Melinda