HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigányozás, zsidózás - ismét kettős játékot játszik a Fidesz

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Június 06    Forrás: nepszava.hu


Ez a cikk archív

Míg Európában megszavazta a szélsőséges parlamenti megnyilvánulások elleni fellépést a Fidesz, itthon nem akaródzik ilyesmit tenni a nagyobb kormánypártnak, amelyik ki is miskárolta az erről szóló szocialista javaslatot.

Hirdetmény

Orbán Viktort simán megkerüli a jelek szerint a Fidesz: a miniszterelnök ugyan személyesen ígérte meg az összes hazai kisebbség védelmét és tiszteletben tartását, ám azt a javaslatot, ami helyén kezelte és szankcionálta volna, ha valamelyik képviselő szélsőséges, rasszista és idegengyűlölő megnyilvánulásokat produkál az országgyűlésben, a nagyobbik kormánypárt egyszerűen kimiskárolta. Emlékeztetőül: a szocialisták határozati javaslatukban amellett törtek lándzsát, hogy alakuljon az Országgyűlés kötelezően létrehozandó állandó bizottságaként egy etikai bizottság.

Ez a grémium - ügydöntő jogkörrel felruházva - eldönthette volna, hogy egy országgyűlési képviselő valóban rasszista, antiszemita, idegenellenes és iszlamofób magatartást tanúsított-e, illetve amennyiben etikai vétséget állapított meg, úgy a bizottság a cselekménnyel arányos szankciórendszert vezethetett volna be.

Ezt az indítványt egy fideszes honatya - stílszerűen a roma Berényi László - fúrta meg. Berényi szerint semmi szükség etikai bizottságra és szankciórendszerre, ugyanis az Országgyűlésről szóló, nemrégiben elfogadott törvény szerint a képviselők mentelmi joga - a korábbi szabályozástól eltérően - nem terjed ki a közösség elleni izgatás, nemzeti jelkép megsértése, valamint a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűncselekményekre. Azaz, érvel Berényi, e bűncselekmények elkövetése esetén az országgyűlési képviselők büntetőjogi felelőssége is megállapítható.

Csakhogy, magyarázta a szocialista javaslat egyik benyújtója, Harangozó Gábor, ez a cigányozást, zsidózást, buzizást nem rekeszti ki a parlamentből. Ugyanis azt lehet mondani, hoz példát az MSZP-s politikus, hogy a zsidók és a cigányok teszik tönkre az országot, így a zsidó Steiner Pál és a roma Osztolykán Ágnes húzzon el a közéletből.

A Berényi által jegyzett módosító értelmében, állította Harangozó Gábor, csak arra nem lehet buzdítani a Tisztelt Házban, hogy akasszák fel a zsidókat és a cigányokat - ugyanis ez már bűncselekményre való felszólítás, izgatás. Mindenesetre a szocialisták Berényi módosítója után átírták a saját határozati javaslatukat, és a kompromisszumkészség jegyében kiemelték belőle az etikai bizottság felállítását, pusztán annyit írtak: a fent említett esetekben erkölcsi követelményként a legszigorúbb fellépést tartják szükségesnek az országgyűlési képviselő által tanúsított sértő megnyilvánulások esetében.

Ám az MSZP-s határozati javaslat így sem csúszott át. Nem véletlen, hogy Fónagy János végighallgatta a vitát, majd a név szerinti szavazás előtt kiment, és nem is nyomott gombot, kommentálta az eseményeket Harangozó Gábor. (Emlékeztetőül: általában a zsidóságát nyíltan felvállaló államtitkár kezelte le a Jobbik rasszista és idegengyűlölő felszólalásait, például amikor a párt a tiszaeszlári vérvádat melegítette fel a parlamentben.)

A szocialista javaslat egyébként egy 2010 októberében elfogadott, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése által jegyzett ajánlás. E dokumentum többek között azt szorgalmazza, hogy a tagállamok kezdeményezzék az etikai bizottságok felállítását politikai pártokon belül és a parlamentekben, a rasszista, antiszemita, idegenellenes és iszlamofób magatartás vagy beszéd szankcionálása érdekében.

A Fidesz ET-tagjainak zöme most és itthon a frakcióval szavazott, 2010 októberében viszont Európában megszavazta az ajánlást. Pedig a kormányzati verzió már két évvel ezelőtt is másként hangzott. Amikor 2010 novemberében Harangozó Gábor jelezte, hogy az ET-ajánlásnak megfelelően Magyarországon is szükség lenne egy ilyen etikai bizottságra, felszólalását Rétvári Bence igazságügyi államtitkár azzal ütötte el, hogy "úgy érzem, hogy a kérdése már hangulatfokozónak jó volt ebben a viszonylag laposabb órájában a parlament ülésének".Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségét

  • Az ÖRÖ közleményeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt