HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kolompár-per - Letöltendő szabadságvesztést kér az ügyész Kolompár Orbánra

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Június 04    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte Kolompár Orbánra, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) volt elnökére az ügyész hétfőn a Kecskeméti Törvényszéken elmondott perbeszédében.

Hirdetmény

Steigler Lászlóné Rédei Rita ügyész több mint négy órán át tartó perbeszédében leszögezte: a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen 2009 novemberében megkezdett, majd 2010 nyarán újraindult, három ügyet egyesítő perben a bíróság részletesen lefolytatta a bizonyítási eljárást.

 

Az ügyész álláspontja szerint Kolompár Orbán elsőrendű vádlott bűnös jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és az európai közösség pénzügyeinek a megsértése bűntettében, valamint jelentős értékre elkövetett sikkasztás és a számviteli fegyelem megsértése bűntettében mint tettes.

 

Az ügyész a szökésben lévő Kolompár László másodrendű vádlottra is letöltendő szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

 

Az első vádpont szerint a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintból folyósított 7,69 millió forint elszámolására valótlan tartalmú számlákat használt fel. Ezeket a ZOR Kft. - Kolompár Orbánné harmadrendű vádlott volt az ügyvezető - és Kolompár László másodrendű vádlott cége állította ki.

 

A második vádpont szerint a kiskunmajsai szervezet és partnerei az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a magyar költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, további 76,5 millió forintot kíséreltek meg megszerezni.

 

Az ügyész kiemelte: bizonyítást nyert, hogy a felvett pénzek elszámolására a vádlottak valótlan tartalmú számlákat használtak fel, hogy további összegeket tudjanak megszerezni.

 

A harmadik vádpont szerint Kolompár Orbán az OCÖ akkori elnökeként a szervezet pénztárából csaknem 10 millió forintot vett fel 2004-ben, majd azzal sajátjaként rendelkezett. A vád szerint a jelentős értékre elkövetett sikkasztást és a számviteli fegyelem megsértését tettesként, míg az OCÖ két alkalmazottja társtettesként követte el.

 

Az ügyész a harmadrendű vádlottra felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta, míg a többi vádlott esetében pénzbüntetést, illetve próbára bocsátást javasol.

 

Pörzse Tamás, az Országos Roma Önkormányzat jogi képviselője sértetti képviselőként, a szervezet nevében eljárva közölte: 10 millió forint vonatkozásában polgárjogi igényt jelentenek be, mivel ismertté vált, hogy mekkora összeget vett ki a jogelőd szervezet pénztárából Kolompár Orbán.

 

Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró a tárgyalási nap kezdetén elmondta: Kolompár László másodrendű vádlott továbbra is szökésben van, az ellene kiadott elfogatóparancs eddig nem vezetett eredményre, a bíróság a vádlott távollétében is folytatja az eljárást.

 

A per június 6-án védői perbeszédekkel folytatódik a Kecskeméti Törvényszéken.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • 25 éves jubileumát ünnepli a pécsi Gandhi Gimnázium

  • Lendvay József: „A prímás dolga az is, hogy virtuóz legyen”

  • A debreceni roma vezető szerint a jobbikos Jakab Péter a cigányság ellen uszított

  • „Így nem lehet öntudatos cigány polgárrá válni”

  • A Diverse Youth Network konferenciát tartott az Antirasszista világnapon PécsettCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt