2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A Roma Oktatási Alap konferencián tekintette át az eddigi eredményeket
2012. 06. 04. 00:00

A Roma Oktatási Alap legfőbb célja a romák és nem romák között meglévő oktatásbeli különbségek csökkentése.

Járóka Lívia fideszes EP-képviselő, az alapítvány kuratóriumi tagja a tanácskozáson az egyik legfontosabb befektetésnek nevezte a roma gyermekek korai oktatását és fejlesztését. Hangsúlyozta, hogy az oktatás - különösen annak korai szakasza - nyújtja a legjobb lehetőséget a nemzedékeken átöröklődő nyomor ördögi körének megtörésére.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy a legtöbb volt szocialista országban éppen a legsebezhetőbb gyermekek rekednek kívül az óvodai hálózaton, holott a megfelelő társadalmi, érzelmi, kognitív és fizikai készségek elsajátításának elmaradása jelentősen megnöveli a korai iskolaelhagyás, a rossz iskolai teljesítmény, valamint a speciális iskolákba való átirányítás veszélyeit.

 

"A tagállami és uniós finanszírozás mellett a helyi civil szervezeteket és vállalkozásokat is be kell vonni a fejlesztési programokba. Ennek keretében elsősorban gyógyászati és fogászati ellátást, látásvizsgálatot és beszédterápiát kellene elérhetővé tenni a nagy számú hátrányos helyzetű gyermek által látogatott iskolákban" - javasolta a brüsszeli tanácskozáson Járóka Lívia.

 

A Roma Oktatási Alap legfőbb célja a romák és nem romák között meglévő oktatásbeli különbségek csökkentése olyan projektek, kutatások és oktatáspolitikai megoldások segítségével, amelyek támogatják a romák minőségi oktatását, illetve az oktatási rendszer "deszegregációját", vagyis az elkülönítés felszámolását.