HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A NEKI és a CM szerint elégtelenre vizsgázott a Médiatanács

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Június 04    Forrás: mti


Ez a cikk archív

A testület elégtelenre vizsgázott Pesty László "A cigány-magyar együttélés" című dokumentumfilmjének vizsgálatakor, mert nem indított eljárást. A döntés megmutatta, hogy a hatóság nem tölti be funkcióját és teret enged a rasszista közbeszéd terjedésének - írja közös közleményében a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) és a CivilMédia Nonprofit Kft. (CM).

Hirdetmény

A Médiatanács határozata szerint az MTV1 közszolgálati csatornán közreadott dokumentumfilm nem sérti az emberi méltóságot, nem alkalmas gyűlölet keltésére és nem kirekesztő, azaz nem jogsértő.

A hatósági eljárást kezdeményező Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) és CivilMédia Nonprofit Kft. (CM) szerint azzal, hogy a Médiatanács nem gyakorolja megfelelően felügyeleti jogkörét, teret ad a romák egyoldalú, sérelmes és öncélú bemutatásának, vagyis nem szolgálja a közérdeket. A csaknem egyórás dokumentumfilm a cigány-magyar együttélés kérdését előítéletesen mutatja be, a kizárólag egyfajta vélemény megjelenítése nem szociológiai tényekre, hanem megérzésekre, általánosításokra épít. Nem elemez, nem magyaráz, nem keresi az ok-okozati összefüggéseket. A rendelkezésre álló adatokat mellőzve, kizárólag kijelentéseket tesz. Éppen olyanokat, amelyeket a többség, és a film készítői hallani akartak. Több tucatnyi olyan, a témát kutató roma és nem roma szakembert lehetett volna megkérdezni, akik a kérdést tágabb kontextusba emelve, cáfolhatták, magyarázhatták volna a főszereplő feltételezéseit. Valójában csak ez az árnyalt, mélyebb értelmezésű bemutatás segíthette volna a nézőket abban, hogy véleményüket megfelelően alakíthassák ki - olvasható a közleményben.

A kommüniké hozzáteszi: a Médiatanács határozata azt üzeni, hogy lehet a tényeket eltorzítva, a kutatási adatokat mellőzve beszélni a magyarországi romákról és ennek még csak következménye sem lesz. Annak ellenére, hogy a hatóság szokatlanul széleskörű ellenőrzési és felügyeleti jogkört gyakorol, ezzel a jogával éppen akkor nem él, amikor egyébként a demokratikus intézményrendszer működése szempontjából az elengedhetetlen lenne.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   orsós  | 2012 Június 04 15:26:22 like(0) dislike(0)

Taps! És most mi lesz?

 


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Összegzés az Első Országos Roma Ifjúsági Kongresszusról

  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt