2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A NEKI és a CM szerint elégtelenre vizsgázott a Médiatanács
2012. 06. 04. 00:00

A testület elégtelenre vizsgázott Pesty László "A cigány-magyar együttélés" című dokumentumfilmjének vizsgálatakor, mert nem indított eljárást.

A Médiatanács határozata szerint az MTV1 közszolgálati csatornán közreadott dokumentumfilm nem sérti az emberi méltóságot, nem alkalmas gyűlölet keltésére és nem kirekesztő, azaz nem jogsértő.

A hatósági eljárást kezdeményező Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) és CivilMédia Nonprofit Kft. (CM) szerint azzal, hogy a Médiatanács nem gyakorolja megfelelően felügyeleti jogkörét, teret ad a romák egyoldalú, sérelmes és öncélú bemutatásának, vagyis nem szolgálja a közérdeket. A csaknem egyórás dokumentumfilm a cigány-magyar együttélés kérdését előítéletesen mutatja be, a kizárólag egyfajta vélemény megjelenítése nem szociológiai tényekre, hanem megérzésekre, általánosításokra épít. Nem elemez, nem magyaráz, nem keresi az ok-okozati összefüggéseket. A rendelkezésre álló adatokat mellőzve, kizárólag kijelentéseket tesz. Éppen olyanokat, amelyeket a többség, és a film készítői hallani akartak. Több tucatnyi olyan, a témát kutató roma és nem roma szakembert lehetett volna megkérdezni, akik a kérdést tágabb kontextusba emelve, cáfolhatták, magyarázhatták volna a főszereplő feltételezéseit. Valójában csak ez az árnyalt, mélyebb értelmezésű bemutatás segíthette volna a nézőket abban, hogy véleményüket megfelelően alakíthassák ki - olvasható a közleményben.

A kommüniké hozzáteszi: a Médiatanács határozata azt üzeni, hogy lehet a tényeket eltorzítva, a kutatási adatokat mellőzve beszélni a magyarországi romákról és ennek még csak következménye sem lesz. Annak ellenére, hogy a hatóság szokatlanul széleskörű ellenőrzési és felügyeleti jogkört gyakorol, ezzel a jogával éppen akkor nem él, amikor egyébként a demokratikus intézményrendszer működése szempontjából az elengedhetetlen lenne.