2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A kislétai és a tatárszentgyőrgyi gyilkosságokkal kapcsolatban hallgattak meg tanúkat
2012. 06. 01. 00:00

A kislétai és a tatárszentgyőrgyi gyilkosságokkal kapcsolatban hallgatott meg tanúkat a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőperének szerdai tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszék.

Elsőként a kislétán meggyilkolt 45 éves nő rokonát kérdezte a bíróság arról, hogy mi történt 2009. augusztus 3-án reggel, amikor többen rátaláltak a már halott nőre és megsérült 13 éves lányára. A tanú elmondta, nem tudta, hogy már halott volt a nő, amikor rátaláltak az ágyban; nem tudta elképzelni, mi történhetett.

 

Emlékezete szerint a ház előterében találkozott a sérült kislánnyal, aki csak annyit mondott neki, hogy rájuk csapódott az ajtó. A tanú a meghallgatása során többször azt mondta, "tiszta vér volt minden". Beszámolt a mentők kihívásáról, és arról is, hogy sérüléseket látott az ablakon és az ajtón.

 

Miszori László, a bírói tanács elnöke a tárgyaláson ismertette a támadásban megsérült kislány kórházi pszichológusnak adott nyilatkozatát. A pszichológus május 5-én, írásban tett vallomása szerint neki is azt mondta a kislány, hogy egy nagy csattanásra emlékszik. Arra ébredt fel, azt hitte, vihar van, és a szél becsapta az ablakot. A kislány felkelt az ágyból és utána már csak arra emlékszik, hogy a kórházban vizsgálják.

 

A pszichológus beszámolt arról, hogy 2009 októberében találkozott a kislánnyal, akkor folyamatos ájulások miatt került újra kórházba. Állapota hátterében pszichés okokat véleményeztek, korábban ugyanis mentálisan felfogta és feldolgozta édesanyja halálát, de annak lelki síkon történő feldolgozása csak most kezdődött, és a poszttraumás stressz szindrómára jellemző tüneteket eredményezett.

 

A kislány támadást követő eszméletvesztésével kapcsolatban a pszichológus azt a tájékoztatást adta a bíróságnak, hogy ilyen mértékű traumát átélt személyeknél elképzelhető a teljes amnézia, de a kislány esetében szerinte nem emlékezetvesztésről van szó, hiszen aludt, amikor az események történtek. Ha valamilyen zajra, vagy a mellkasi részt ért erőteljes ütésre fel is ébredt, az csak egy-két másodpercig tarthatott, mert a fájdalomtól és vérveszteségtől nagyon hamar eszméletét vesztette - közölte.

 

A vádirat szerint a tiszalöki támadással négytagúra bővült tettesi csoport 2009. augusztus 2-ról 3-ra virradó éjszaka a Szabolcs megyei Kislétán követte el utolsó akcióját. Célpontjuk egy gyermekét egyedül nevelő 45 éves nő volt. Az elkövetők előbb a családi ház ablakára, ajtajára adtak le lövéseket, majd eltalálták a lakás előterébe kijövő kislányt, aki életveszélyesen megsebesült. Ezután az épületbe behatoló támadók kivégezték az ágyon fekvő nőt.

 

A bíróság a tatárszentgyörgyi gyilkossággal kapcsolatban egy rendőrt hallgatott meg, aki a tatárszentgyörgyi támadást követően bűnügyi technikusként volt jelen a helyszíni szemlén. A vádirat szerint a Pest megyei Tatárszentgyörgy cigánysorán Molotov-koktéllal felgyújtották egy háromgyerekes roma család házát, majd az égő házból menekülő apát és ötéves kisfiát agyonlőtték.

 

A tanú elmondta, egy tűzesethez kellett kimenniük, amelynek két halálos áldozata volt.

 

A rendőr ismertette az akkori történéseket, és egyebek mellett elmondta, látta a férfi holttestén a sérüléseket, azok olyanok voltak, mintha vasvilla okozta volna. Arra nem gondolt, hogy embereket lőttek volna le - tette hozzá.

 

Azt mondta, a szemléről készült dokumentum írásakor érezte, hogy "nem kerek a történet". Csak később értesült arról, hogy valójában lelőtték az áldozatokat. A tanú úgy fogalmazott, hibázott, hogy nem rakta össze a dolgokat.

 

A bíró tájékoztatása szerint a jövő héten megkezdődik a fegyverszakértők meghallgatása.

 

A per pénteken folytatódik.

 

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében Kiss Árpádot, a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.