HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nagy a távolság a romák és a többségi társadalom között

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Május 23    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Michael Stewart antropológus szerint a romák minden szempontból "nagyon egyedi és különleges" embereknek számítanak a mai modern világban, másképp épül fel a társadalmi rendjük, másképp viszonyulnak az azt meghatározó értékekhez, emiatt nagy a távolság köztük és a többségi társadalom között.

Hirdetmény

A Friedrich Ebert Alapítvány és a Közép-európai Egyetem (CEU) által a romák kelet-közép-európai helyzetéről tartott keddi nemzetközi konferencián a londoni egyetem (UCL) antropológiadocense és a CEU állandó vendégprofesszora kifejtette, a romák sikeresen "túlélték az elmúlt évszázadokat", és ma már a világ sok részén élnek, de nem alkotnak egy nemzetet, és - mint mondta - a közösségek eltérő jellemzői miatt szociológiai értelemben nem tekinthetők etnikai csoportnak.

 

Ennek az az oka, hogy többnyire nem roma társadalmakban élnek, generációkon át ez határozza meg a társadalmi életüket, a többségi társadalomhoz fűződő kapcsolataikon keresztül határozzák meg magukat - mutatott rá. A kutató, aki a magyarországi romák helyzetét tanulmányozta, hozzátette: magyar iskolákban tanulnak, magyar televíziós csatornákat néznek, magyar állampolgárok.

 

Azt mondta, a mai világban az emberek jobbára nemzetállamokban élnek, ezt hajlamosak is természetesnek venni. A nemzet meghatározhatja az identitást, ennek alapján tartoznak az emberek egy közösséghez, a nemzet kapcsolatot teremt közöttük.

 

Michael Stewart felidézte, Magyarországon a hatvanas elejétől a romák asszimilációja volt a cél, azt üzenve, hogy ha dolgoznak, ha a gyerekeiket iskolába küldik, egyenlőként kezelik őket. De voltak, akik nagyon büszkék voltak arra, hogy romák, és egyáltalán nem akarták feladni az identitásukat, a nyelvüket, hanem megőrizték a kultúrájukat és erős közösségeiket - emlékeztetett.

 

Mint mondta, a roma közösségek is erősen eltérnek egymástól, az elmúlt negyven év vizsgálatai azt bizonyították, hogy nem lehet egységesen beszélni róluk, minden közösség más, Nagy-Britanniában vagy Franciaországban másképp élnek, mint a magyar romák.

 

Hangsúlyozta: a romák nem egy Indiából származó diaszpóra részének tekintik magukat.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt