HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Felébredt csipkerózsika álmából a fideszes Berényi László képviselő

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Május 09    Forrás: Népszava, RomNet


Ez a cikk archív

Az országgyűlési törvény elfogadása után már nincs szükség állandó etikai bizottság létrehozására a parlamentben a fideszes Berényi László szerint. A kormánypárti képviselő alapvetően átírná azt az MSZP-s határozati javaslatot, amelyet - ebben a ciklusban az első szocialista indítványként - kedd este kezd tárgyalni a Ház, mondván, hogy a mentelmi jog szűkítése után a közösség elleni izgatást elkövető képviselőkkel szemben büntetőeljárás folytatható.

Hirdetmény

Az Országgyűlés egy hónappal ezelőtt vette tárgysorozatba azt az MSZP-s határozati javaslatot, amely állandó etikai bizottságot hozna létre a képviselők által tanúsított rasszista, antiszemita, idegenellenes és iszlamofób magatartások megállapítására és szankcionálására. Az indítványt nagy többséggel fogadta el a parlament, nemmel csak hét fideszes politikus és a Jobbik-frakció voksolt.

A szocialisták azután kértek szavazást javaslatuk tárgysorozatba vételéről, hogy a jobbikos Baráth Zsolt napirend utáni felszólalásában felelevenítette a tiszaeszlári vérvádat, a magyarországi antiszemitizmus leggyakoribb rágalmát. Az MSZP ezután sajtótájékoztatón követelte, hogy a demokratikus pártok zárják politikai karanténba a szélsőjobboldalt, és sürgette a rasszista, antiszemita, idegellenes képviselői megnyilatkozásokat szankcionáló parlamenti testület létrehozását.

A vitában Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: a kormány minden, az emberi méltóságot sértő megnyilvánulást visszautasít. A kabinet "garantálja, hogy ebben az országban minden kisebbség biztonságban élhet. Meg fogjuk őket védeni, ideértve a Magyarországon élő zsidó kisebbséget is" - jelentette ki a kormányfő, miután a szocialista Steiner Pál arra kérte, segítsen határozati javaslatuk elfogadásában.

A szocialisták egyébként már tavaly nyáron benyújtották a parlamentnek a rasszista képviselői megnyilatkozásokat szankcionálni szándékozó indítványukat, amelyet azonban akkor az alkotmányügyi bizottság kormánypárti többsége nem vett tárgysorozatba.

A fideszes Berényi László - az Országos Roma Önkormányzat elnökhelyettese - a határozati javaslathoz kedden benyújtott, az Országgyűlés honlapján olvasható módosító javaslatában viszont törölné az előterjesztésből az állandó etikai bizottság létrehozását szorgalmazó rendelkezést. Indoklása szerint mivel a parlament időközben az országgyűlési törvény elfogadásával úgy döntött: a mentelmi jog a korábbi szabályozástól eltérően nem terjed ki a közösség elleni izgatásra, a nemzeti jelkép megsértésére, valamint a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadására, a parlamenti képviselők e bűncselekmények miatt akár szabadságvesztéssel is sújthatók, ami a mandátumuk elvesztésével is jár.

Az idegengyűlölet egyes szélsőséges megnyilvánulásokban tapasztalható mértéke már nem etikai kérdés, hanem bűncselekmény, így akként is kezelendő - olvasható a kormánypárti képviselő indoklásában.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Most senki nem tud adni egy darab kenyeret sem”

  • Rangos színészekkel vitt adományt a Jászságba az Országos Roma Civil Tanács

  • Túl az ötezredik család megsegítésén az Országos Roma Civil Tanács!

  • Mert megint itt tartunk: nem, nincs olyan, hogy cigánybűnözés

  • Ismét meggyalázták a roma holokauszt budapesti emlékművétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt