2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A BM megváltoztatta a cigány gyerekek megnevezését a felzárkózási tervben
2012. 05. 03. 00:00

Megváltoztatta a Belügyminisztérium a Nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia intézkedési tervében a veszélyeztetett fiatalok célcsoportjainak elnevezését.

"Fontos hangsúlyozni, hogy bár vannak veszélyeztetett csoportok, közösségek, ahol a gyermekek fokozottan vannak kitéve a bűnözés hatásainak, ezt meghatározni azonban etnikai alapon nem lehet" - tartalmazza a minisztériumi közlemény. 
    

 

Mint írták, a Nemzeti társadalmi felzárkózási stratégiában foglaltak végrehajtását szolgáló, a tárca által készített intézkedési terv felülvizsgálata során ezért a célcsoportok megnevezéseit "iskolarendszerben elérhető gyerekek és fiatalok", valamint "iskolarendszerben nem elérhető gyerekek és fiatalok" megnevezéssel határozták meg. A civil szervezetek által vitatott megjelölést törölték a tervből. 
    

 

A minisztérium leszögezi: a kormányprogram egyik legfontosabb célkitűzése, hogy rend legyen Magyarországon. Mint írták: "egy társadalom életében a legfontosabb közös érték az a rend, amely megadja a hétköznapok biztonságát, a boldogulás alapfeltételét". Hozzátették: a rendszerető társadalom fenntartásához, a jogkövető életmód kialakulásához a család szerepén túl szükséges a társadalmi együttélés alapvető szabályainak megismertetése a gyermekekkel, fiatalokkal, lehetőleg minél korábban. 
    

 

A parlament múlt heti plenáris ülésén Szabó Tímea, az LMP képviselője arról beszélt, hogy négy szervezet kapott meghívást a Belügyminisztériumtól egy a fiatalok jogkövető magatartásáról szóló modellprogram kidolgozása kapcsán, később azonban a tárca "megdöbbentő módon" módosította a programot, amely így kizárólag a cigány gyerekek jogkövető magatartásáról szól majd. Szerinte ez a romák megbélyegzését jelenti.
    

 

Kontrát Károly államtitkár válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a minisztérium az intézkedési terv módosításáról döntött, így megváltozott a képviselő által kifogásolt megfogalmazás.