HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma szakkollégiumok egyházi bázison – a legrégebbi roma kollégium vezetője tiltakozik

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Május 02    Forrás: Roma Sajtóközpont


Ez a cikk archív

A roma szakkollégiumok támogatására kiírt uniós pályázat átgondolását kéri a Romaversitas Alapítvány igazgatója nyílt levelében Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkártól.

Hirdetmény

Akár minden leendő diáknak egy kisebb lakást lehetne venni abból a támogatásból, amit a kormány az új roma szakkollégiumok számára kiírt pályázatban szán. Ezen felül leginkább az egyházaknak kedvez a pályázat- állítja Daróczi Gábor az 1997-ben alapított roma felsőoktatási kollégium, a Romaversitas alapítvány igazgatója Balog Zoltán államtitkárnak írt nyílt levelében. Míg a hallgatók ösztöndíjára alig, addig adminisztratív költségekre aránytalanul sok pénz jut.  A pályázaton csak azok indulhatnak, akik már most rendelkeznek kollégiumi férőhellyel, hiszen arra nem lehet költeni a forrásból; miközben aránytalanul sok pénz költhető olyan dokumentumokra, amelyek a 15 éve működő Romaversitas Alapítványnál ingyenesen hozzáférhetőek - hangsúlyozza a volt miniszteri biztos.

 

Daróczi Gábornak kétségei vannak azért is, mert a pályázati kiírás megelégszik azzal, hogy a felvételt nyert hallgatóknak csupán 60%-a legyen roma származású. „Várható-e a 40%-nyi nem roma hallgató esetében, hogy egy önálló, a romák érdekeit megfogalmazni képes, a jövő nemzedékért felelősséget érző, identitásában és saját képességeiben magabiztos roma értelmiségi réteg tagjai lesznek?” – idézi a levél a pályázati kiírás szövegét.

 

Az alapítvány honlapján olvasható nyílt levél szerint a költséghatékonyság nem biztosított, mert nem készült semmilyen háttérszámítás, hatékonysági mutató, amely alapján tudni lehetne, hogy mennyi az egy diákra jutó fajlagos költség összege. „1,15 milliárd forintos keretösszeggel, kilenc nyertes pályázóval és a program végére elérendő 25-25 fős hallgatói létszámmal kalkulálva azt az eredményt kaptuk, hogy a programban részt vevő fiatalokra fejenként egy kisebb vidéki ház árát (5,1 m Ft-ot) szándékoznak fordítani. Ez - különösen a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány ösztöndíja megszűnésének, a gazdasági válság, az új adók, és a tandíj bevezetésének évében - legalábbis fölveti a költséghatékonyság kérdését.” – írja Daróczi.

 

A nyílt levél szerint a pályázat egyfajta kirakatpolitika: „nagyon valószínűnek és egyben álságosnak tartjuk, hogy 225 (vagy esetleg csak 135) roma hallgatóra hivatkozva Magyarországon még soha nem látott összeg fog elköltődni roma felzárkóztatás vagy esélyteremtés címén”.

 

Kerestük a roma szakkollégiumok támogatásával kapcsolatban Balog Zoltán államtitkárt is, de elfoglaltságára hivatkozva nem kívánt a Roma Sajtóközpont kérdéseire válaszolni.

 

A pályázati forrás döntő részére jó eséllyel azok az egyházak pályázhatnak, akik roma szakkollégiumaikat a közelmúltban indították be, nem egy esetben a Romaversitas Alapítvány aktív segítségét kérve az induláshoz. Az RSK úgy tudja, hogy a meglévő négyből háromnak egykori Romaversitas hallgató a vezetője. A Romaversitas nem kíván indulni a pályázaton, igaz, a pályázati kiírás feltételeinek nem is tud megfelelni.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 2 hozzászólás érkezett.

#2   belakukorelli  | 2012 Május 02 15:03:16 like(0) dislike(0)

ismét: Két dolog van: egy db magyarországi ösztöndíj létezett romáknak,az úgynevezett macika,amit már a hatalomváltás pillanatában megszüntettek,illetve hivatalosan nem,csak beolvasztották más alapba.

Szerencsém volt részt venni egy kutatásban nem is olyan rég,amit még az elöző ciklusban az om.finanszírozott.

Közpénzből megkutatták az egyetemista és főiskolás romákat,mondván hogy az eredmények ismeretében majd jobban tudnak segíteni.

A kutatás kapcsán több elengedhetetlenül  fontos   információt kaptunk.

- Többségében elsőgenerációs   roma értelmiségiekről van szó

- ebből  is következik hogy szüleik nem tudják őket anyagilag támogatni

- nyelvtanulás,felkészítő tanár és egyéb szakember gyakorlatilag elérhetetlen számukra..

A kutatásban résztvevőket kérdeztük hogy miben segíti/segítette/a macika  ösztöndíj,

a következő visszatérő válaszokat kaptuk: ruhát ,élelmet tud venni,kollégiumot tud fizetni…nyelvet tanulni.

és az esetek többségében azt is elmondták a hallgatók hogy sok esetben ők segítik a szüleiket,

hazára tüzelővel segítenek,így nyugodtabban tudnak a kollégiumban tanulni…

 

Ezek után felmerül a kérdés ,hova tűnt a macika ösztöndíj?

A  válasz ,ahogy az elején említettem hivatalosan az van hogy ez nem szűnt meg csak más néven egy más alapban megtalálható.

 

És valóban,elmentem hogy beadjam ismét,vittem a leckekönyv hitelesített másolatát,plusz az iskolalátogatásit..és az ügyintéző hölgy közli velem hogy ez nem jó így,ha nincs jegyzőtől igazolásom hogy védelembe vagyok véve akkor biza..nem lehetek ő-díjas..

Az egyetemi évek alatt minden évben magam is pályáztam a macika ösztöndíjra,teljesítve a feltételeket,mindig meg is kaptam. Talán annyit érdemes hozzátenni a dologhoz hogy akkor még az állam nem vonta saját hatáskörébe a közalapítványt,romák működtették.

Nos ennyi,a feltételek közé beilleszteni egy olyan feltételt ami eddig nem volt,viszont a pályázók körének nagy részét kizárja,azt hiszem hogy erre a legjobb szó az ördögi..

ugye ebben egyet értünk,,a rádióban lehetett értesülni hogy a cigány ,illetve roma ösztöndíjak kiosztása változni fog,ugyanis nem lehet csak úgy ő-díjat kapni,-miért eddig csak úgy lehetett????-és a rendelkezésre álló keretet a felsőoktatási intézmények,tanárok ,és a maradékot a roma tanulók kaphatják,akik az új pályázati feltételeknek megfelelnek.!

Tisztelt hölgyeim,tisztelt uraim!

Maguk szerint rendben van ez így?like 0 dislike 0#1   belakukorelli  | 2012 Május 02 14:59:29 like(0) dislike(0)

"Na, kistafírozzuk az egyházakat a cigányokra szánt pénzekből. Ügyes. Balog lelkész elérte célját: cigányok pénze lenyúlva, egyházak virágzanak, zsebük telik, a tökéletes ökumeni. farkas Flóri ehhez nyújt segítő kezet. Reméljük, neki is jut. Biztos, hogy ez a Roma Integráció útja?"

 
vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt