2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma szakkollégiumok egyházi bázison – a legrégebbi roma kollégium vezetője tiltakozik
2012. 05. 02. 00:00

A roma szakkollégiumok támogatására kiírt uniós pályázat átgondolását kéri a Romaversitas Alapítvány igazgatója nyílt levelében Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkártól.

Akár minden leendő diáknak egy kisebb lakást lehetne venni abból a támogatásból, amit a kormány az új roma szakkollégiumok számára kiírt pályázatban szán. Ezen felül leginkább az egyházaknak kedvez a pályázat- állítja Daróczi Gábor az 1997-ben alapított roma felsőoktatási kollégium, a Romaversitas alapítvány igazgatója Balog Zoltán államtitkárnak írt nyílt levelében. Míg a hallgatók ösztöndíjára alig, addig adminisztratív költségekre aránytalanul sok pénz jut.  A pályázaton csak azok indulhatnak, akik már most rendelkeznek kollégiumi férőhellyel, hiszen arra nem lehet költeni a forrásból; miközben aránytalanul sok pénz költhető olyan dokumentumokra, amelyek a 15 éve működő Romaversitas Alapítványnál ingyenesen hozzáférhetőek - hangsúlyozza a volt miniszteri biztos.

 

Daróczi Gábornak kétségei vannak azért is, mert a pályázati kiírás megelégszik azzal, hogy a felvételt nyert hallgatóknak csupán 60%-a legyen roma származású. „Várható-e a 40%-nyi nem roma hallgató esetében, hogy egy önálló, a romák érdekeit megfogalmazni képes, a jövő nemzedékért felelősséget érző, identitásában és saját képességeiben magabiztos roma értelmiségi réteg tagjai lesznek?” – idézi a levél a pályázati kiírás szövegét.

 

Az alapítvány honlapján olvasható nyílt levél szerint a költséghatékonyság nem biztosított, mert nem készült semmilyen háttérszámítás, hatékonysági mutató, amely alapján tudni lehetne, hogy mennyi az egy diákra jutó fajlagos költség összege. „1,15 milliárd forintos keretösszeggel, kilenc nyertes pályázóval és a program végére elérendő 25-25 fős hallgatói létszámmal kalkulálva azt az eredményt kaptuk, hogy a programban részt vevő fiatalokra fejenként egy kisebb vidéki ház árát (5,1 m Ft-ot) szándékoznak fordítani. Ez - különösen a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány ösztöndíja megszűnésének, a gazdasági válság, az új adók, és a tandíj bevezetésének évében - legalábbis fölveti a költséghatékonyság kérdését.” – írja Daróczi.

 

A nyílt levél szerint a pályázat egyfajta kirakatpolitika: „nagyon valószínűnek és egyben álságosnak tartjuk, hogy 225 (vagy esetleg csak 135) roma hallgatóra hivatkozva Magyarországon még soha nem látott összeg fog elköltődni roma felzárkóztatás vagy esélyteremtés címén”.

 

Kerestük a roma szakkollégiumok támogatásával kapcsolatban Balog Zoltán államtitkárt is, de elfoglaltságára hivatkozva nem kívánt a Roma Sajtóközpont kérdéseire válaszolni.

 

A pályázati forrás döntő részére jó eséllyel azok az egyházak pályázhatnak, akik roma szakkollégiumaikat a közelmúltban indították be, nem egy esetben a Romaversitas Alapítvány aktív segítségét kérve az induláshoz. Az RSK úgy tudja, hogy a meglévő négyből háromnak egykori Romaversitas hallgató a vezetője. A Romaversitas nem kíván indulni a pályázaton, igaz, a pályázati kiírás feltételeinek nem is tud megfelelni.