HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az új gazdasági gondolkodás szükségességét hangsúlyozta Soros György

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  cigány, roma, Soros György, elit
2012 április 28    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Az új gazdasági gondolkodás szükségességét hangsúlyozta az Európai Unió előtt álló kihívásokról szólva Soros György.

Hirdetmény

Az Egyesült Államokban élő, magyar származású üzletember és befektető az általa a nyolcvanas évek végén, illetve a kilencvenes években létrehozott Nyílt Társadalom alapítványok koncepciójáról beszélt a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) pénteken tartott beszélgetésen.         

 

A 82 éves Soros György - aki az alapítványokat azzal a céllal hozta létre, hogy segítse a nyílt társadalmak kialakulását a világ több térségében, a többi között Kelet-Közép-Európában és a volt Szovjetunióban - mindenekelőtt arra emlékeztetett: a náci, illetve a kommunista rezsim közös vonása az volt, hogy mindkettő a végső igazságot tulajdonította magának, és mindezt erőszakkal próbálta érvényesíteni. Ezt az egyik legfőbb tanulságként említette arra vonatkozóan, hogy szükség volt a nyílt társadalmak megteremtésére.         

 

A nyílt társadalmak alapkoncepciójának nevezte ugyanakkor azt a felismerési képességet, hogy a dolgok nem a helyes irányban haladnak. Ezzel összefüggésben utalt az önkritika, a megújulás, a felfedezés, a megismerés és mindenekelőtt a jobb megértés szükségességére. E nélkül veszélybe kerülhet a nyílt társadalom - hívta fel a figyelmet Soros, aki az európai helyzetre utalva úgy értékelte, hogy ma veszély van, és ezért aggódni kell.  

 

A szólás-, illetve a véleménynyilvánítás szabadságát elengedhetetlennek nevezte, és úgy értékelte, hogy mindkettő segíti a jobb megértést, az igazság feltárását.         

 

Soros György figyelmeztetett annak veszélyére is, hogy ma sok helyütt megpróbálják manipulálni a valóságot. A realitást azonban hosszú távon nem lehet megváltoztatni - jelentette ki, és ezzel összefüggésben napjaink legfőbb feladatának a valóság megértését említette. Hangsúlyozta, hogy ez  egyformán vonatkozik a gazdaságra, illetve a társadalom életére.         

 

Kérdésekre válaszolva Soros hangsúlyozta, hogy az Európai Unió összeomolhat, ha nem ismerik fel, hogy rossz irányban alakulnak a dolgok. Utalt arra is, hogy az eurót súlyos "defektek" gyötrik, és a hibákat sürgősen ki kell javítani.         

 

Ugyancsak egy kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a romák felemelésének, illetve integrálásának ügye rendkívül fontos számára. A romák problémáját nagyon súlyosnak nevezte. Annak a nézetnek adott hangot, hogy a megoldás érdekében túl kell lépni a sztereotípiákon, de ez rendkívül nehéz. Ezzel összefüggésben az általa létrehozott alapítványok egyik fő eredményének nevezte, hogy sikerrel valósították meg egy kisszámú roma elit oktatását.         

 

Soros György beszélgetőpartnere Alan Ryan politikatudományokkal foglalkozó brit professzor volt, aki jelenleg az amerikai Princeton egyetem oktatója, korábban pedig több nagy-britanniai, ausztráliai, valamint dél-afrikai egyetemen is tanított.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt