HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Rigó Jancsira emlékeztek

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 április 26    Forrás: somogytv.hu


Ez a cikk archív

Rigó Jancsinak állítana emléktáblát Kaposvár - a szövegezésről is döntött ma a város képviselő-testülete. A világhírű cigányprímást játéka mellett egy belga hercegnéhez fűzött kapcsolata és a róla elnevezett sütemény tette halhatatlanná. Emléktáblájára - akárcsak Siposs Géza városi főjegyző esetében - gyűjtést szervez az előterjesztő.

Hirdetmény

Szabálysértés helyett jön a tiltott, közösségellenes magatartás - az erre vonatkozó rendeletet is megalkotta Kaposvár közgyűlése. A jogszabályok változása miatt ugyanis már nem önkormányzati hatáskör a szabálysértési ügyek kezelése, a helyhatóságoknál más fogalmat kellett bevezetni.

 

Kéki Zoltán, címzetes főjegyző, Kaposvár MJV:
 

 

„Mi azt tettük, hogy a korábban szabálysértésként büntetni rendelt tényállásokat emeltük át tiltott, közösség ellenes magatartássá."

 

Így a közterületek nem megfelelő használata vagy a Deseda tó nem megfelelő használata miatt is eljárást indíthatnak. Az önkormányzat szabálytalanság esetén közigazgatási bírságot szabhat ki, akár cégekkel szemben is.

 

Kéki Zoltán, címzetes főjegyző, Kaposvár MJV:
 

 

„Senki nem mentesülhet a büntetés alól. Akin a pénzbírságot nem tudjuk behajtani, ott azzal kell számolni, hogy közérdekű munkában le fogja dolgozni a büntetését. Jogi személy esetében a jogi személy vezetője felel, vele szemben szabjuk ki a bírságot. És amennyiben nem teljesíti a jogi személy, közhasznú munkában le fogja dolgozni a büntetést a jogi személy vezetője is."

 

Akkor is, ha az önkormányzat saját cégéről van szó - tette hozzá Szita Károly polgármester. 2011-ben Kaposváron 621 hasonló ügy volt, egy évvel előtte pedig 602 - akkor még szabálysértés volt. Szóba került, hogy egyértelműsítő táblákkal segítenék a lakók és a látogatók eligazodását, hogy hol mit szabad, illetve nem szabad tenni a közterületeken. A polgármester pedig a cigányprímás kifejezéshez ragaszkodott a híres Rigó Jancsi emléktáblájának feliratán. Az 1870-es években a Barcza-zenekarban játszó Rigó Jancsi az egykori Korona szálló - ma Kapos Hotel - visszatérő szórakoztatója volt. Kalandos életének, a belga hercegnőhöz fűződő szerelmi kapcsolatára a szintén világhírű sütemény, a Rigójancsi is emlékeztet.

 

Szép Tamás, tanácsnok, Kaposvár:

 

Szerintem az emléktáblák műfaja egy külön műfaj."

 

Míg Szép Tamás képviselő a tömörségre intette a városatyákat, addig Pintér Attila szocialista képviselő azt javasolta, hogy külföldi turisták számára akár idegen nyelven is tüntessék fel a táblákon az üzenetet, ezzel többen nem értettek egyet.

 

Csutor Ferenc, tanácsnok, Kaposvár:
 

 

„Mivel válság van és pénzszűkében vagyunk, ezért úgy gondolom, hogy akkor kellene ezeket megvalósítani, amikor a turizmusból annyi bevételünk van, és az idegenforgalmi adóból annyi bevételünk van, hogy ezeknek a tábláknak a kihelyezését fedezi."

 

Rigó Jancsi és a néhai városi főjegyző Siposs Géza emléktábláját közadakozásból, szponzori támogatásból fedezné Kéki Zoltán ötletgazda, mondván: az ötletekhez szükséges pénzt az gyűjtse össze az, aki szeretné, ha kikerülnének ezek a táblák. 2011. a nagyberuházások éve volt - foglalta össze a zárszámadást Szita Károly polgármester. A város a 2007-ben kibocsátott kötvények forrásait használta fel a fejlesztések befejezésére. Az ellenzékben ülő szocialista képviselők szerint azonban ennek ára volt.

 

Pintér Attila, tanácsnok, MSZP:


„Ez azt is jelentette, hogy pénzügyi szempontból teljesítenie kellett az önkormányzatnak, ez abból a szempontból rekordot jelent, hogy soha ilyen magas még nem volt a város hosszútávú adósságállománya."


A város zárszámadásáról szóló rendeletet is elfogadta a közgyűlés.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt