HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A Le Figaro a 100 Tagú Cigányzenekar franciaországi turnéjáról

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 április 26    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Cigányőrület 100 hegedűre címmel Budapesten készült riportban mutatta be csütörtökön a Le Figaro című francia napilap a 100 Tagú Cigányzenekart.

Hirdetmény

Franciaországi turnéja zárásaként a klasszikus szimfonikus zenekarként működő együttes péntektől öt koncertet ad az egyik legnagyobb presztízsű francia koncertteremben, a párizsi Théatre des Champs Elysées-ben.
    

 

A lap szerint önmagában az a lelkesedés, amely Rigó Buffó Sándor művészeti vezetőből árad, elég volt ahhoz, hogy virtuózból igazi világsztárrá tegye, de az "ösztönösség és a technika varázslatos elegye" az, ami "elképesztő" a játékban. "Apám volt az első tanárom.Cigánymódon tanultam hegedülni: ötévesen, szolfézs nélkül, a többieket nézve és hallgatva, majd leutánozva" - mondta a lapnak. 
    

 

A családban látja a cikkszerző Thierry Hillériteau a 100 Tagú Cigányzenekar "meglepő sikerének" a kulcsát, amelyben nem kevesebb, mint 15 zenészdinasztia játszik együtt. Buffó 28 éves fia a legfiatalabb szólóhegedűs, apósa pedig idősebb Járóka Sándor volt. Egyébként az ő temetésén alakult meg az együttes, amikor 1985-ben több száz zenész alkotta zenekar kísérte végső útjára a prímáskirályt.
    

 

A többi pedig "ezeknek a zenészeknek a velük született alkalmazkodási képességéből jön: a színpadi előadás mámoros rendetlensége mögött ugyanis nincs hely improvizációnak" - hívta fel a figyelmet a lap. Buffó elmondta: mindegyik zenész kívülről ismeri a zenét, de a kottán kívül pontosan tudja, hol vannak a saját és a mellette ülő kollegája határai. Bármelyik pillanatban tudni kell alkalmazkodniuk, mert az élethez hasonlóan a zenében is közösségben kell létezniük. Ez alól a szabály alól csak Ökrös Oszkár cimbalomvirtuóz jelent kivételt, akinek a lap szerint mindegyik szólója libabőrt okoz. 
    

 

A Le Figaro kitért arra is, hogy a 100 Tagú Cigányzenekar tagjai ritkán csinálnak szólókarriert, amelynek Buffó szerint az az oka, hogy a tagok nem érzik ennek szükségét. "Ez az együttes a legjobb válasz azoknak, akik úgy vélik, hogy nem lehet valaki nagy zenész úgy, hogy közben megőrzi a cigány szellemiséget" - idézte a lap a művészeti vezetőt.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ösztöndíj a cigány értelmiségért

  • A romák is a Fidesz-KDNP jelöltjeit fogják támogatni

  • Romagyilkosságok - Tíz éve történt a nagycsécsi támadás

  • A SOMNAKAJ NOVEMBERBEN UTOLJÁRA A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

  • Ösztöndíj pályázat roma fiataloknakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt