2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Telepprogram ellen tiltakoztak a romák Bátonyterenyén
2012. 04. 18. 00:00

Az önkormányzat által beadott komplex telepprogram ellen tiltakoztak romák kedden a kisebbségi önkormányzat által összehívott közmeghallgatáson.

A Nógrád megyei Bátonyterenyén tavaly a város önkormányzata felszámolt két telepet, akkor 16 család költözött be a városba, a telepek házait pedig lebontották. A mostani projekt, a Társadalmi megújulás Operatív Program keretében meghirdetett komplex telepprogram nem számolja fel a szegregátumokat, hanem helyben avatkozna be programokkal és az életkörülmények javításával.
    

 

Az önkormányzat múlt héten adta be a 150 millió forintos, 30 hónapos programra a pályázatát.
    

 

A fórumon Csikós Annamária, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke hangoztatta, a kisebbségi önkormányzat nélkül ez nem hajtható végre.
    

 

Kifogásolta, hogy a 125 ember kérdőíves megkérdezése alapján elkészített úgynevezett "szükségfelmérés" szerint a megkérdezetteknek rosszak a lakás- és higiénés körülményeik, nincs lehetőségük tisztálkodásra, a gyerekkel nem tudnak otthon mit kezdeni ötéves koráig, nem tudják beosztani a pénzt, azt sem, hogyan kell gondozni a beteget, és ha van is kertjük, nem tudják művelni.
    

 

Mindez annyira felháborította a mintegy száz résztvevőt, hogy a sokszor kiabálásba torkollott rendezvényen a meghívott polgármestert szóhoz sem engedték jutni. Folyamatosan kikérték maguknak, hogy "retkesek" lennének, a városvezetőnek pedig azt kiabálták, "ne fürdőt intézzen, hanem házat".
    

 

Rákos Mártonné, a helyi családsegítő szolgálat vezetője magyarázta el, hogy a pályázati kiírás szerint létre kell hozni egy Csillagpont nevű házat, ahol kötelező tisztálkodási lehetőséget biztosítani, de ez nem azt jelenti, hogy kötelező oda bemenni.
    

 

Többször csitította az indulatokat Berki Judit, a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetségének szakmai vezetője, korábbi romaügyi államtitkár-helyettes és Daróczi Sándorné, a kisebbségi önkormányzat alelnöke is, mert a jelenlévők azt kiabálták, nem kell ez a program, és a vita egy szakaszában Nagy-Majdon József (Fidesz-KDNP) polgármester azt mondta, segíteni akartak, de ha nem kell, visszavonják.
    

 

Végül abban egyeztek meg: a polgármester a képviselő-testület elé terjeszti, hogy a kisebbségi önkormányzatot konzorciumi partnerként bevonják a programba, valamint felülvizsgálják a kifogásolt részeket. A szükségfelmérés "szerencsétlen" megfogalmazásaiért ő és a családsegítő szolgálat vezetője is elnézést kért.
    

 

A komplex telepprogramra országosan 4,7 milliárd forint nyerhető el, kötelezően előírt konzorciumi partner a programban a Türr István Képzési Központ és az Országos Roma Önkormányzat.