HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Telepprogram ellen tiltakoztak a romák Bátonyterenyén

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 április 18    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Az önkormányzat által beadott komplex telepprogram ellen tiltakoztak romák kedden a kisebbségi önkormányzat által összehívott közmeghallgatáson. Elsősorban azt sérelmezték, hogy a kisebbségi testület nem vehetett részt az előkészítésben, illetve azt kifogásolták, hogy a helyzetelemzés kedvezőtlen színben tünteti fel őket. Egy félreértés miatt határozottan visszautasították, hogy közösségi helyre kelljen járniuk fürödni.

Hirdetmény

A Nógrád megyei Bátonyterenyén tavaly a város önkormányzata felszámolt két telepet, akkor 16 család költözött be a városba, a telepek házait pedig lebontották. A mostani projekt, a Társadalmi megújulás Operatív Program keretében meghirdetett komplex telepprogram nem számolja fel a szegregátumokat, hanem helyben avatkozna be programokkal és az életkörülmények javításával.
    

 

Az önkormányzat múlt héten adta be a 150 millió forintos, 30 hónapos programra a pályázatát.
    

 

A fórumon Csikós Annamária, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke hangoztatta, a kisebbségi önkormányzat nélkül ez nem hajtható végre.
    

 

Kifogásolta, hogy a 125 ember kérdőíves megkérdezése alapján elkészített úgynevezett "szükségfelmérés" szerint a megkérdezetteknek rosszak a lakás- és higiénés körülményeik, nincs lehetőségük tisztálkodásra, a gyerekkel nem tudnak otthon mit kezdeni ötéves koráig, nem tudják beosztani a pénzt, azt sem, hogyan kell gondozni a beteget, és ha van is kertjük, nem tudják művelni.
    

 

Mindez annyira felháborította a mintegy száz résztvevőt, hogy a sokszor kiabálásba torkollott rendezvényen a meghívott polgármestert szóhoz sem engedték jutni. Folyamatosan kikérték maguknak, hogy "retkesek" lennének, a városvezetőnek pedig azt kiabálták, "ne fürdőt intézzen, hanem házat".
    

 

Rákos Mártonné, a helyi családsegítő szolgálat vezetője magyarázta el, hogy a pályázati kiírás szerint létre kell hozni egy Csillagpont nevű házat, ahol kötelező tisztálkodási lehetőséget biztosítani, de ez nem azt jelenti, hogy kötelező oda bemenni.
    

 

Többször csitította az indulatokat Berki Judit, a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetségének szakmai vezetője, korábbi romaügyi államtitkár-helyettes és Daróczi Sándorné, a kisebbségi önkormányzat alelnöke is, mert a jelenlévők azt kiabálták, nem kell ez a program, és a vita egy szakaszában Nagy-Majdon József (Fidesz-KDNP) polgármester azt mondta, segíteni akartak, de ha nem kell, visszavonják.
    

 

Végül abban egyeztek meg: a polgármester a képviselő-testület elé terjeszti, hogy a kisebbségi önkormányzatot konzorciumi partnerként bevonják a programba, valamint felülvizsgálják a kifogásolt részeket. A szükségfelmérés "szerencsétlen" megfogalmazásaiért ő és a családsegítő szolgálat vezetője is elnézést kért.
    

 

A komplex telepprogramra országosan 4,7 milliárd forint nyerhető el, kötelezően előírt konzorciumi partner a programban a Türr István Képzési Központ és az Országos Roma Önkormányzat.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   rromano  | 2012 április 19 15:29:03 like(0) dislike(0)

Az egész telepfelszámolási program több sebből vérzik. Eleve nem törekszik a szegregátumok felszámolására, sokkal inkább az ottakók röghöz kötésére. Kötelezően bevonandó konzorciumi partnerként a helyi cigány kisebbségi önkormányzatokat kellett volna megjelölni a Türr István Képző Kozpont helyett. A Türr kötelező konzorciumi partnersége nem egyéb, mint közbeszerzés nélküli állami támogatás, a többi képző intézmény diszkriminálása, versenyhátrányba kényszerítése. Nettó bűncselekmény, érdemes lenne utánanézni alaposabban. Az Országos Roma Önkormányzat kötelező együttműködőként van megjelölve, ajánlása nélkül be sem adható a pályázat. Tudjuk, az ORÖ Balog lelkész parancsára bármit aláír, arról nem is beszélve, hogy neki kellett volna azért harcolnia, hogy a helyi CKÖ-k nélkül ne lehessen pályázni.További kérdés, miként akarja a pályázatba bevonni a CKÖ-t a pályázó települési önkormányzat, hiszen a pályázat beadási határideje már lejárt.  Szégyenteljes ez az egész. Így lehet lenyúlni 4,7 milliárd forintot a cigányoktól. Reméljük, nem hagyják magukat a bátonyterenyei cigányok.  


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Farkas Flórián fércmunkának tartja a Sargentini-jelentést

  • Magyar roma nőről ír az Independent, aki a brit cigányság jogaiért küzd

  • „Te is a nemzet része vagy” – megtartották a 6. Roma Büszkeség Napját

  • Megtartották a Roma Büszkeség Napját, de Járóka Líviát nem hívták meg

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt