2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Fegyverrel támadt egy kisgyermekes roma házaspárra Nyíregyházán
2012. 04. 18. 00:00

Kedden koraeste Nyíregyháza belvárosában fegyverrel támadt egy idős férfi egy roma házaspárra és négy éves kisfiukra, amikor azok hazafelé tartottak. A rendőrök a lakásában fogták el az elkövetőt.

Fegyverrel támadtak egy roma házaspárra és négyéves kisfiukra Nyíregyházán – értesítette a Roma Sajtóközpontot (RSK) Balogh Artúr, helyi roma civil aktivista. A család kedden este nyolc óra után hazafelé tartott a gyermekorvosi rendelőből, amikor egy férfi előttük termett, és ordibálva támadt rájuk: „rohadt cigányok, miért mászkáltok az utcán, megöllek benneteket” – majd a családra fogott egy pisztolyt. Az anya és a gyerek sokkot kapott, a férj testével védte őket.

 

A kialakult káoszban a támadó az egyik közeli épületbe menekült – mint később kiderült, saját lakásába. Az apa által értesített rendőrség perceken belül nagy létszámban körbevette az épületet. Nem sokkal később lakásról lakásra járva sikerült elfogniuk és lefegyverezniük a férfit, akit a megtámadott családapa azonosított. A férfi lakásában további lőfegyvereket találtak – mondta el a megtámadott családfő a Roma Sajtóközpontnak. 

 

A szülők azt mondták az RSK-nak, hogy a kisfiú most is az események hatása alatt áll, fél, szorong, és csak a támadásról tud beszélni.

 

Balogh Artúr helyi civil szervezeti vezető elismerően beszélt a rendőrség gyors fellépéséről, de hozzátette: „ha ezt romák tették volna, itt most statárium lenne.”

 

Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr- főkapitányság szóvivője arról tájékoztatta az RSK-t, hogy az eljárás során nem merült fel adat arra vonatkozóan, hogy a családot származásuk miatt érte atrocitás. A Nyíregyházi Rendőrkapitányság felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette miatt indított nyomozást egy 66 éves nyíregyházi férfi ellen.

 

A rendőrségi közlemény szerint a támadás „feltehetően [a férfi] ittasságából kifolyólag” történt. A rendőrök a megtámadott családfő bejelentését követően azonnal a helyszínre siettek, a támadót elfogták, fegyverét lefoglalták, és előállították. Az esemény során senki nem sérült meg.