2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Leginkább a szlovákokat, legkevésbé a romákat kedvelik a csehek
2012. 04. 16. 00:00

Leginkább a szlovákokat, legkevésbé a romákat kedvelik a csehek - derült ki a CVVM prágai közvélemény-kutató intézet márciusi országos felméréséből, amelynek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra.

A felmérés szerint a szlovákokat a csehek 88 százaléka kedveli, míg négy százalék nem. A másik szomszédot, a lengyeleket a megkérdezettek 67 százaléka minősítette szimpatikusnak, s 11 százalék nem szimpatikusnak. A harmadik helyen állnak a zsidók, akik a csehek 47 százalékának szimpatikusak, míg 13 százalék nem kedveli őket. 
    

 

A Csehországban nagy számban élő vietnámiak az emberek 35 százalékának szimpatikusak, míg 30 százaléknak nem.
    

 

A romák a megkérdezettek 78 százalékának nem voltak szimpatikusak. A romákhoz fűződő viszony az utóbbi időben romlott, egy éve még a csehek 74 százaléka állította azt, hogy számára a roma a legkevésbé szimpatikus nemzetiség. Míg tavaly a romákkal az emberek 12 százaléka szimpatizált, addig az idén csak hét százalék.
    

 

A másik, a csehek által a legkevésbé kedvelt nemzetiség az albán. Az albánokhoz a megkérdezettek 15 százalékának van pozitív, s 48 százaléknak negatív viszonya. Az ukránokat a csehek 20 százaléka kedveli, 51 százaléka nem. 
    

 

A felmérés résztvevői a válaszadásnál 16 nemzetiségből, illetve népcsoportból válogathattak. A magyarok a csehek 37 százalékának szimpatikusak, s 21 százaléknak pedig nem. Ezzel a kedveltségi sorrendben a hetedik helyen végeztek a magyarok.
    

 

Egy másik felmérésben a megkérdezettek 95 százaléka úgy vélte, hogy a Csehországba bevándorló és ott letelepedő külföldieknek igazodniuk kell a csehek szokásaihoz, s meg kell tanulniuk csehül. A megkérdezettek 83 százaléka fontosnak minősítette, hogy a külföldiek dolgozzanak.