2024 March 19., Tuesday/Bánk, József napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A 100 Tagú húzta el a szombathelyiek nótáját
2012. 04. 09. 00:00

Először járt Szombathelyen a 100 Tagú Cigányzenekar, az első vastapsra 23 másodpercet kellett várnia a zenekarnak. Videónkban bőséges ízelítő látható a koncertből.

Igen csak bekeményített az AGORA-MSH, az elmúlt hónapokban futószalagon szállítják a szombathelyieknek a zenei csemegéket. A hazánkat és a világot bejáró 100 Tagú Cigányzenekar ráadásul még soha nem koncertezett Szombathelyen, így nagyon sokan kaptak az alkalmon, hogy élőben láthassák ezt a hungarikumot.

 

 

 

 

Mert valóban különleges ez a zenekar, hiszen bekerülni a százba (azaz a 134-be) igazi kiváltság, a legjobbaknak adatik meg. És ha a legjobbak közül százan egyszerre zenélnek, akkor az eredmény minimum hátborzongató, a szó jó értelmében. A 100 Tagú Cigányzenekarnak a koncert kezdetétől számítva egészen pontosan 23 másodpercet kellett várnia az első vastapsra és ezután sem fukarkodott a közönség a tenyér összeütögetéssel. Egyszer még egy hatásszünetet is széttapsoltak, de a zenészek profi módon kezelték a dolgot.

 

A koncert hosszára sem lehet panasz, nettó két órás élményt kapott a közönség, amibe sok minden belefért, még a zenei humor is, de ismét csak videó összefoglalónkat tudjuk ajánlani, hiszen ott hallható az, amiről csak írnánk. Érdemes megfigyelni a zenészeket is, milyen átéléssel játszanak.

 

Vonóikkal integettek

 

A koncert végén a zenekar művészeti vezetője, Buffó Rigó Sándor búcsúzott a közönségtől és külön köszöntötte a nézőtéren helyet foglaló vépi rokonait is. A zenekar a vonókkal integetve búcsúzott és a vezetőjük szerint szeretnének hamarosan visszatérni. Mi pedig csak ajánlani tudjuk Olvasóinknak, hogy legalább egyszer menjenek el a 100 Tagú Cigányzenekar Koncertjére.

 

 

 

100 Tagú Cigányzenekar

 

A zenekar létrejöttét, megalakulását 1985 áprilisában szomorú esemény inspirálta. Az akkori prímáskirály temetésére, a hagyományok szerint több száz zenész gyűlt össze az ország több városából. Régi cigány szokás szerint, muzsikával kísérték végső útjára a felejthetetlen zenészt és nótaszerzőt id. Járóka Sándort. A jelenlévők közül sokan úgy gondolták, nem csak ilyen fájdalmas eseménynek kellene összehoznia a kiváló muzsikusokat. Megfogalmazódott, hogy egy megszervezett nagy létszámú koncertképes zenekarra van szükség, mely betölti a több éve fennálló szellemi űrt.

 

Ezek után az alapítók - Berki László, Mészáros Tivadar, Boross Lajos - nekifogtak, hogy a tervet meg is valósítsák. Több hónap eredményes előkészület után 1985. november 2-án megalakították hivatalos nevén a "Budapest Cigányzenekar Országos Kulturális Egyesületet", csak később lett a muzsikusok által "elkeresztelt", és az attól kezdve világhírű 100 Tagú Cigányzenekar.

 

A megalakulást követő években Európa, Ázsia, Amerika, Ausztrália, Új-Zéland számos városában koncertezett és szórakoztatta a nagyérdeműt, ahogy teszik ezt ma is. Bárhol is járnak, mindenhol tomboló sikerben van részük. Ennek is köszönhetően itthon, Magyarországon is hamar népszerű lett. A zenekar ma 138 taggal büszkélkedhet. A kritikusok szerint "van valami varázslatos" abban, ahogy a "világ leghíresebb cigányzenekara" a színpadon megjelenik. Ennek oka, hogy minden fellépésükön ugyanaz a lelkesedés árad belőlük. A siker számukra üzenet, mely minden muzsikusnak újabb inspirációt ad.

 

A 100 Tagú Cigányzenekar hagyományápoló művészeti tevékenysége felbecsülhetetlen érték, nincs párja a világon. Komolyzenei - többek között Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Csajkovszkij, Sarasate, Strauss - művek mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát, magyar nótát és népdalt játszanak. 2000-ben elnyerték a Magyar Örökség díjat és bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe is. (Forrás: 100tagu.hu)