2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nemzetközi Roma Nap – Április 8.
2012. 04. 07. 00:00

Április 8.-án ünneplik a romák világszerte a Nemzetközi Roma Napot. Negyvenegy éve ezen a napon London mellett ült össze először a Roma Világkongresszus, ahol elfogadták a romák zászlóját és himnuszát

Az 1971. április 8.-án először megtartott Roma Világkongresszus volt az első szervezett és átgondolt kísérlet arra, hogy a roma lakosság érdekei és jogai nemzetközi szinten is megfogalmazódjanak. Negyvenegy éve ezen a napon Londonban több mint tíz ország 23 delegáltja döntött a roma nép zászlójáról, himnuszáról, önelnevezéséről. Emellett több bizottságot hoztak létre a speciális kérdések kezelésére, melyek az oktatás, a kultúra, a háborús bűnök és kárpótlások, illetve a szociális és nyelvi témájú feladatokkal foglalkoztak. A negyedik világkongresszuson, 1990-ben, Serock-ban, Varsó külvárosában született döntés arról, hogy április nyolcadikát, az első világkongresszus időpontját roma ünnepként ismerjék el.

 

Pénteken az Ide tartozunk! Facebook csoport aktivistái 11 órától autós felvonulást tartottak Budapesten. Az ünneplők a Hősök terén, a Kossuth téren, és további helyszíneken roma költők és írók verseivel emlékeztek meg a roma kultúra napjaként is ismert Nemzetközi Roma Napról. Setét Jenő szervező kiemelte: miközben a romák számos értékkel járultak hozzá a magyar nemzeti kultúrához, máig nincs a roma kultúrát reprezentáló múzeum, színház, történeti intézet, de még egy állandó kiállítás sem.

 

Kedden a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságán „Beszélő Paletták” címmel roma képzőművészeti kiállítás nyílt a Nemzetközi Roma Nap alkalmából.

 

Brüsszelben Joseph Daul, az Európai Parlament (EP) néppárti frakcióvezetője a Nemzetközi Roma Nap alkalmából rendezett keddi ünnepségen kijelentette, hogy  "A leginkább kirekesztett közösségek társadalmi és gazdasági integrációja nem csupán erkölcsi kötelesség és egyben politikai kihívás, hanem az egyik legígéretesebb gazdasági lehetőség is.” Járóka Lívia fideszes EP-képviselő pedig azt közölte, hogy a „közösség kultúrája iránti tisztelet kinyilvánításán túl a Nemzetközi Roma Napnak arra is emlékeztetnie kell minket, hogy milyen kihívásokkal és mindennapi problémákkal szembesülnek a roma közösségek Európa-szerte”.

 

Vasárnap délben a Nyílt Társadalom Alapítványok, az Európai Roma Jogok Központja és a Roma Integráció Évtizede Titkárság Alapítvány munkatársai virágokat szórnak a Dunába a Nemzetközi Roma Nap alkalmából a Parlament előtti cipőknél – közölte Buzetzky Tünde, a Roma Integráció Évtizede Titkárság Alapítvány facilitátora.