2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Fico bentlakásos iskolákkal oldaná meg a romakérdést
2012. 04. 01. 00:00

A romakérdést Szlovákia nem tudja megoldani bizonyos engedmények nélkül az emberi jogok terén – állítja Robert Fico jövőbeli kormányfő, a Smer elnöke.

Fico a Gazdaságtudományi és Közigazgatási Főiskolán adott elő az emberi jogokról. Elmondása szerint a problémát standard módon nem lehet megoldani, nem standard megoldásokat pedig Szlovákia nem eszközölhet. „Így azonban nem tudunk elmozdulni” – magyarázta. 


Elmondása szerint már megfigyelték, milyen reakciókat váltana ki Európában, ha nem standard megoldásokat alkalmaznának. „Azt mondták nekünk – csináljuk meg ezt egy kis országként, s abban a pillanatban az EU feketelistájára kerülünk, az emberi jogokat megsértő országok közé” – mondta. Ezt azonban Szlovákia Fico szerint nem engedheti meg magának. „Abban a pillanatban, hogy az ország az emberi jogok feketelistájára kerül, senki sem áll velünk szóba. Ki akar ma az EU-val huzakodni, ha európai pénzekre van szükségünk” – kérdezte. 

Elmondása szerint Szlovákia már a harmadik olyan generációt neveli fel, mely „megszokta a munka nélküli, a szociális juttatásokon alapuló életet”. Véleménye szerint ennek következménye a romák emelkedő száma. 

„Vannak olyan településeink, ahol olyan meredeken emelkedik a roma származású polgártársaink száma, hogy egyszerre rájövünk, saját polgármestereket tudnak maguknak választani” – vélte. A populációs robbanást Fico szerint le lehetne szorítani azzal, hogy csak három gyerek után járna támogatás, ám figyelmeztetett: nem lehet a juttatást nem kapó gyermekeket hagyni éhen halni. 

Fico úgy véli, bentlakásos iskolákkal meg lehetne oldani a roma problémát. A nevelők itt megtaníthatnák a gyermekeknek az alapvető társadalmi és higiéniai szokásokat, emellett pedig műveltséget is szerezhetnének itt a roma fiatalok.