2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

TASZ: saját felelősségét hárítja el a kormány Gyöngyöspata ügyében
2012. 03. 31. 00:00

A saját felelősségét hárítja el a kormány a Gyöngyöspata ügyben - közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) pénteken az MTI-vel.

A közleményben emlékeztettek: az Országgyűlés Gyöngyöspata-bizottsága 282 nap működés után, csütörtökön elfogadta jelentését. 
    

A TASZ szerint itt lett volna az alkalom, hogy a kormány - legalább részben jóvátéve sorozatos mulasztásait a gyöngyöspatai események kezelésében - határozottan elítéljen minden, a kollektív bűnösség elvén alapuló politizálást és akciózást, valamint rámutasson a Jobbik felelősségére a legnagyobb lélekszámú magyar kisebbség elleni gyűlölet szításában.
 

 

"Ehelyett a kormány egyrészt a szélsőjobb érvelését veszi át, másrészt saját nemzetközi jó híréért aggódik, miközben nyilvánvaló, hogy egy kormányt csak saját tettei és mulasztásai minősíthetnek" - fűzték hozzá.
    

 

A TASZ a bizottsági jelentésnek egyedül azzal a részével ért egyet, amely kimondja, hogy a Jobbik hamis ürüggyel küldte a hozzá köthető polgárőr egyesületet a településre, hiszen éppen az egyesület tagjainak bevonulása után éleződött ki az ellentét a helyi roma és nem roma lakosok között. Ebben a Jobbiknak és az ahhoz kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületnek komoly felelőssége van - írta a TASZ. Sajnos azonban a bizottság - azon túl, hogy helyesen megállapítja, hogy a SZJPE gyöngyöspatai akciózásának politikai célja, nevezetesen a helyi hatalom megszerzése volt - mással sem foglalkozik, mint a kormány felelősségének elhárításával - fogalmaztak.
    

 

A TASZ álláspontja szerint szégyenletes, hogy miközben az állam heteken keresztül tehetetlen volt, nem nyújtott hatékony védelmet a megtámadott kisebbség tagjainak, a kormánypárti többségű bizottság azokat a jogvédő és humanitárius tevékenységet végző civil szervezeteket hibáztatja, amelyek a kormány helyett igyekeztek - a saját korlátozott eszközeikkel - kiállni a gyöngyöspatai cigány kisebbség mellett, elutasítva a minden demokratikus értékkel szembemenő kollektív bűnösség elvén alapuló megfélemlítést.
    

 

A kormánypárti többség szavazataival csütörtökön fogadta el jelentését a tavaly tavaszi gyöngyöspatai eseményekkel foglalkozó eseti parlamenti bizottság; az anyag a Jobbikot, az LMP-t, a hozzájuk köthető szervezeteket és Richard Field amerikai üzletembert is elmarasztalja.
    

 

Az MTI birtokába került bizottsági jelentés megállapítja: a gyöngyöspatai "hisztériakeltésben és az események valóságnak nem megfelelő értékelésében" nagy szerepet játszottak azok a közéleti szereplők, civil szervezetek és ellenzéki pártok, amelyek "a helyi viszonyokat egyoldalúan nézve" adtak tájékoztatást az országos médiumoknak, és ezzel fokozták az ellentétet a helyi magyarok és romák között.
    

 

A bizottság véleménye szerint a politikai előnyszerzés érdekében a Jobbik jelentősen érdekelt volt abban, hogy a Gyöngyöspatán kialakult helyzetet ne a tényeknek megfelelő mutassák be; az ellenzéki párt "elindított egy káros folyamatot Gyöngyöspatán", de miután elérte egyik célját - az akkori polgármester, Tábi László lemondását -, "az általa kialakított konfliktus megoldásában már nem vett részt". Az időközi polgármester-választást a jobbikos Juhász Oszkár nyerte a községben.
    

 

A jelentés megállapításai azzal folytatódnak, hogy "a gyöngyöspatai helyzetet meglovagolva, politikai hasznot remélve, az LMP is bekapcsolódott az események +megoldásába+, azonban tevékenységének valós célja rejtve maradt".