HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Amnesty: kudarcot vallott a Gyöngyöspata-bizottság, félrevezetőek a következtetései

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Március 31    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Az Amnesty International (AI) szerint aggasztó és félrevezető az egyenruhás bűnözés folyamatát, hátterét és a gyöngyöspatai eseményeket feltáró, valamint az egyenruhás bűnözés felszámolását elősegítő eseti parlamenti bizottság nyilvánosságra hozott jelentése.

Hirdetmény

A szervezet közleményében, amelyet pénteken juttatott el az MTI-hez, Jeney Orsolya, az AI Magyarország igazgatója azt írta, "ami már a bizottság megalakulásakor, mandátuma elfogadásakor sejthető volt, az a több hónapos működése befejezésével világossá vált: a bizottság kudarcot vallott, mert nem tárta fel, milyen jogsértések történtek Gyöngyöspatán, és annak kik a tényleges felelősei."

 

Az AI szerint félrevezetőek a bizottság következtetései, mert nem a valós problémákat tárta fel. Úgy fogalmaztak, a bizottság azt a téves benyomást kelti, hogy a legsúlyosabb gond a kedvezőtlen külföldi sajtóvisszhang és a roma nők és gyerekek húsvéti elutaztatása volt, de nem vizsgálta ezek valós okait, azt, hogy - mint írták - az állam nem garantálta megfelelően minden állampolgárának a védelmet.

 

A valós válaszokkal adósok maradtak a gyöngyöspataiak, elsősorban a roma közösségnek, akik máig "érzik a trauma hatását", és az egész magyar társadalom irányában is - vélekedtek. Hozzáfűzték: a bizottság több mint nyolc hónapos munkája alapján "hamis bűnbakképzésen alapuló" következtetéseket vont le, és áthárította a kormány és a hatóságok felelősségét.

 

Mint hangsúlyozták, tavaly tavasszal a Heves megyei faluban "az etnikai alapú megbélyegzés és bűnbakképzés odáig fajult", hogy egy közösség hetekig szenvedett "a személyüket és a közösségüket érő" sorozatos inzultusok miatt. A szervezet a jelentés azon megállapításával egyetért, hogy a Jobbik helyi képviselője által behívott Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület megjelenése előtt nem volt jelentősebb feszültség a faluban. 

 

"A magukat félrevezetően polgárőrnek beállító, cigányellenes nézeteket terjesztő csoportok bevonultak Gyöngyöspatára, és ott március elejétől legalább két hétig folyamatosan, de később, még április folyamán is többször masíroztak a romák lakta utcákon" - emlékeztettek. Hozzátették: eközben a helyi roma lakosságot rendszeresen fenyegették és zaklatták, amiről az AI munkatársai, civil szervezetek és a sajtó is beszámoltak, illetve ezt utólag a kisebbségi ombudsman vizsgálata is megerősítette. 

 

A rendőrség - írta az AI - sem a parlamenti párt által szervezett rendezvényen, sem "az álpolgárőrök járőrözésének" első két hete alatt nem avatkozott be, és nem akadályozta meg az incidenseket. A rendőrség mulasztásait nem vette figyelembe és nem vizsgálta a bizottság - tették hozzá.

 

A szervezet szerint a bizottság jelentése alapján "a kormány már a kezdettektől felismerte a helyzet súlyát", ezért kezdeményezte a büntető törvénykönyv módosítását. A későbbi büntetőjogi változtatások indítványa azonban későn, április végén született meg, és azt csak május 2-án fogadta el az Országgyűlés - idézték fel.

 

Az Amnesty International felhívta a figyelmet arra, hogy az állam és az állami szervek kötelessége, hogy megtegyenek minden lépést, hogy az állampolgároknak garantálják a személyes szabadságot és a biztonságot, illetve a védelmet a hátrányos megkülönböztetéstől és a rasszista erőszaktól.

 

A bizottság "meg sem kísérelte megvizsgálni az állami szervek esetleges felelősségét, és annak végső jelentése felmenti az államot minden felelősség alól" - vélekedett a szervezet. Kifejtették, ez azért "érthetetlen", mert a kormány az ENSZ egyetemes időszakos felülvizsgálatakor a rasszista motivációjú gyűlölet-bűncselekmények elleni hatékonyabb fellépéssel kapcsolatban több ajánlást elfogadott. A bizottságnak lehetősége lett volna rámutatni, hogy az államnak komolyan kell venni ezeket az ajánlásokat és az ország nemzetközi kötelezettségeit, de ezt elmulasztotta - olvasható az AI közleményében.

 

A kormánypárti többség szavazataival csütörtökön fogadta el jelentését a tavaly tavaszi gyöngyöspatai eseményekkel foglalkozó eseti parlamenti bizottság; az anyag a Jobbikot, az LMP-t, a hozzájuk köthető szervezeteket és Richard Field amerikai üzletembert is elmarasztalja.

 

Az MTI birtokába került bizottsági jelentés megállapítja: a gyöngyöspatai "hisztériakeltésben és az események valóságnak nem megfelelő értékelésében" nagy szerepet játszottak azok a közéleti szereplők, civil szervezetek és ellenzéki pártok, amelyek "a helyi viszonyokat egyoldalúan nézve" adtak tájékoztatást az országos médiumoknak, és ezzel fokozták az ellentétet a helyi magyarok és romák között.

 

Pénteken a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is bírálta a Gyöngyöspata-bizottság jelentését. Az MTI-hez eljuttatott közleményében a TASZ azt írta, hogy a saját felelősségét hárítja el a kormány a Gyöngyöspata-ügyben.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nemzetközi Roma Nap: Kitűzték a roma zászlót az EP épületére

  • Egy roma vezető szerint a migránsok 90 százaléka terrorista

  • 2010-ben a cigánypolitikában is új időszámítás kezdődött

  • Sztojka Edina ápolónő lett 2019 Aranypánt-díjasa, azaz hétköznapi roma hőse

  • Beer Miklós: Új Trianon fenyegetCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt