HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nemzetközi cigány filmfesztivál lesz Budapesten

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Március 27    Forrás: nepszava.hu


Ez a cikk archív

Mintegy 30 filmmel, vitákkal és koncertekkel várják az érdeklődőket a csütörtökön kezdődő négynapos Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztiválon.

Hirdetmény

Az Örökmozgó és a Toldi moziban zajló vetítések és rendezvények alapján a résztvevők képet alkothatnak a téma különböző nézőpontjairól, a beszélgetések és a workshopok pedig alkalmat adnak arra, hogy a közönség jobban megismerje a cigányság helyzetét - tájékoztatták a fesztivál szervezői hétfőn közleményben az MTI-t.

 

A fesztivál nyitó filmje Jasmine Dellal The American Gipsy - Az amerikai cigány című alkotása, amely többek között a San Franciscó-i Filmfesztiválon szerepelt, ahol elnyerte a legjobb dokumentumfilm díját. A produkciót először vetítik Magyarországon. A programban szereplő filmek között további magyar premierekre is sor kerül.

A cigány filmfesztivál különlegessége, hogy versenyen kívül két híres bollywoodi filmet is láthatnak a nézők. A 2011-ben bemutatott Zindagi Na Milegi Dobara (Csak egyszer élsz) című film három barát spanyol túrájáról szól, az Aaja Nachle (Gyertek táncolni!) című 2007-es alkotás pedig vérbeli zenés-táncos bollywoodi klasszikus.

A csütörtökön 19 órakor az Örökmozgóban kezdődő fesztiválmegnyitón a fellépők között lesz L.L. Junior, Lázi Sándor, a Romano Glaszo együttes, a Qerinek zenekar, Lakatos Krisztián és Csányi Dávid. A rendezvényt a fesztivál fővédnöke, az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Szentandrássy István festőművész nyitja meg - olvasható a közleményben.


Az első Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztiválon, 2009-ben mintegy negyven roma témájú filmet vetítettek le, a 2010-es második seregszemle is nagy érdeklődés mellett zajlott.

Hogy megértsük egymást - ezt a mottót választották a szervezők a 3. fesztiválhoz. Mint a filmmustra honlapján (www.romafilmfest.hu) írják: ha a négynapos rendezvény segít ebben, már elérte célját.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt