HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Görögországi cigányokról forgatott filmet a közmédia

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  roma, Görögország
2012 Március 19    Forrás: karpatinfo.net


Ez a cikk archív

Nemzetiségi törvény nem védi őket, mégis alig találkoznak előítélettel a görög romák. A gazdasági válság sújtotta ország elszórtan élő cigányságáról a P’ámende roma kulturális magazin munkatársai forgattak filmet, amelyet március 23-án vetít az m1.

Hirdetmény

A görögországi romák életéről készítettek riportfilmet az MTVA Kisebbségi Főszerkesztőségének munkatársai. Horváth Éva és Agárdi Elektra szerkesztők a 300-400 ezer főt számláló kisebbség életével ismertetik meg a magyar nézőket. A dokumentarista eszközökkel forgatott mozi célja egyrészt a görögországi cigányság helyzetének bemutatása volt, másrészt az alkotók a magyarországi körülményekkel is összevethették a látottakat.

 

Az eredmény felemás volt. Amikor egy romát nemzeti identitásáról kérdeztek, a görög vagy a cigány megjelölés helyett, inkább keresztényeknek vallották magukat. E meghatározásnak történelmi gyökerei vannak, amelyek a török megszállás évszázadaira nyúlnak vissza. E cigány-görög közös múlt is hozzájárult ahhoz, hogy a hellének egységes nemzetté kovácsolódtak. A többségben nincs előítélet a kisebbség iránt, a forgatócsoport kintléte során diszkriminációval nem találkozott.

 

A film érzékletesen mutatja be a roma társadalomban mutatkozó egyenlőtlenségeket is. Cigány származású tüdőgyógyász főorvos, önkormányzati képviselő is szerepel a filmben. Az Athén mellett fekvő, Szent Barbara nevét viselő város kb. 40 ezer lakosának mintegy 10%-a roma. Ugyanakkor az attikai szegényekről is forgatott a stáb. Életszínvonaluk élesen különbözik a fővárosban lakókétól. Zefiri roma telepén a nyomor és a kilátástalanság volt az úr.

 

A nagy múltú ország nehéz gazdasági helyzetben van, ennek jeleit a forgatócsoport tagjai úton, útfélen tapasztalták. Mégis az emberek az itthoninál némileg optimistábban tekintenek a jövőbe, s noha szidják a politikusokat, s déli temperamentummal öntik ki szívüket, de a gyűlölet hiányzik a hangos szavakból.

 

A görögországi romák az országban szétszórtan élnek. A cigány nyelvet családon és közösségen belül beszéli még a fiatalabb generáció is, akik büszkén vállalják származásukat. Amikor megtudták, hogy romákról szóló műsorban szerepelnek, megnyíltak a kamera előtt, s nagy szeretettel vették körül a stáb tagjait. Utolsó este egy helyi étteremben a magyar vendégek érkezésekor a zenekar rázendített a Cigányok ideje című Kusturica filmből ismert dalra, az Ederlezire. Az ének az egész Balkánon közismert: törökök, szerbek, görögök, cigányok ismerik és szeretik, hallatán béke költözik a szívekbe, s háttérbe szorul a vérzivataros múlt.

 

A nézők a filmet március 23-án a P’ámende (Rólunk) roma műsorban tekinthetik meg (12.29 m1).Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt