HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az Európa Tanács jelentése a romák helyzetéről

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Március 18    Forrás: MHO/Hirado.hu


Ez a cikk archív

Az Európai Unió felhívta mind a 27 tagállamát, hogy minél előbb mutassák be a romák felzárkóztatására kidolgozott hivatalos stratégiájukat.

Hirdetmény

250 oldalas jelentést adott ki a strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács a romák helyzetéről. A jelentés igazságtételi bizottság felállítását javasolja, amely a cigányság évszázados elnyomását és jelenlegi körülményeiket vizsgálná.   

 

A 10-12 milliósra becsült roma népesség Európa legnagyobb etnikai kisebbsége, több részre oszlik, különböző az elnevezésük is.  Valamennyi országban előfordulnak, még a parányi szigetállamban, Máltán is. Az általános munkanélküliség közöttük 80 százalék, a gyerekek fele még az általános iskolát sem végzi el. 
Mindenütt a legrosszabb körülmények között élnek, és messze elmaradnak a lakosságtól oktatási színvonalukat, munkalehetőségeiket, lakásviszonyaikat és egészségi állapotukat  tekintve – nyilatkozta a svéd Thomas Hammarberg, emberjogi szakember. Szerinte ördögi a kör, mert a kitaszítottság és a társadalom peremére kerülés cigányellenességet szül, sokhelyütt őket tartják felelősnek minden rosszért.

 

A cigányellenesség az utóbbi időben ráadásul növekvőben van, és ennek egyik példájaként Magyarországot említi a jelentés, ahol – mint írják – fenyegető tüntetéseket tartanak paramilitáris szervezetek anélkül, hogy a hatóságok közbelépnének. A dokumentum szerint Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában automatikusan szellemileg elmaradottnak ítélik meg a roma gyerekeket, és szegregált osztályokba teszik őket. Franciaország csendben, továbbra is kiutasítja a romákat annak ellenére, hogy uniós állampolgárokként 3 hónapig joguk van bárhol tartózkodni.

 

Legjobb a helyzet Svédországban és Spanyolországban, ahol megfelelő lakás- és oktatáspolitikával viszonylag leginkább integrálták a romákat a társadalomba. Svédországot ugyanakkor kritizálja az Európa Tanács, hogy a roma gyerekek nem mindig kapnak adekvát anyanyelvi oktatást, és hogy gyerekeket is kiutasítottak Koszovóba, nagyon bizonytalan jövő elé nézve.

 

Az Európai Unió felhívta mind a 27 tagállamát, hogy minél előbb mutassák be a romák felzárkóztatására kidolgozott hivatalos stratégiájukat. Thomas Hammarberg és az Európa Tanács pedig igazságtételi bizottság felállítását javasolja, amely történelmi tényeket gyűjt össze mindazokról a kegyetlenkedésekről, amelyeket a múltban és a közelmúltban elkövettek, hogy a cigányság végre történelmi elégtételt, hivatalos bocsánatot kapjon.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   3698741  | 2012 Március 18 16:50:07 like(0) dislike(0)

Jó lenne,ha a tettek szemmel láthatóak lennének nem össze-vissza beszélnének.Lásd a Soros Alapítványt kinek adott ösztöndíjat név,település,iskola szerint,év szerint bárki megnézheti.Kiváncsi vagyok,hogy kormányzatunk mit fog tudni felzárkoztatás címszó alatt bemutatni.Azt,hogy a fehéreknek kifizetnek különböző címeken díjakat (tanulmányokért,stb.) vagy azt,hogy hány helyen számolták fel a putrit illetve piacképes szakmához nyelvtudással együtt mennyien jutottak s hol dolgoznak illetve a roma diplomásokat,melyk közigazgatási hivatalban alkalmazzák (mikortól s mennyiért)


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Haláleset Csenyétén: a polgármester a mentősöket okolja

  • Közvetlenül a gyöngyöspatai családokkal próbál egyeztetni az állam

  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Cigány autonómiaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt