2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Balog Zoltán: összefogásra van szükség a romák felzárkóztatásához
2012. 03. 09. 00:00

Az egyház, az önkormányzatok, a kormányzat összefogására és az emberek aktív részvételére közösen van szükség a romák felzárkóztatásához - mondta Balog Zoltán pénteken Nyíregyházán.

Az államtitkár a többségében romák lakta Huszár-telepen tett látogatása után a média képviselőinek nyilatkozva elmondta: a szabolcsi megyeszékhelyen kibontakozóban van egy olyan programsorozat, amely nemcsak a Huszár-telepen élőkön, hanem a hátrányos helyzetű embereken - romákon és nem romákon is - együtt próbál segíteni.

 

A szabolcsi megyeszékhelyen a romák integrációja kapcsán már elindult egy nagyon komoly szakmai munka az egyház, a város önkormányzata és a kormányzat részvételével, de a jó eredmény eléréséhez szükség van az emberek aktív együttműködésére is - hangsúlyozta Balog Zoltán.

 

A politikus emlékeztetett: a görög katolikus egyház a Huszár-telepen működő általános iskola átvételével egy integrációs programot kezdett el, amelyhez a kormányzat a szükséges anyagi források biztosításával, illetve a romák felzárkóztatását szolgáló módszertani központ, a Türr István Képző- és Kutató Intézet (TKKI) helyi szervezetének megalakításával járul hozzá.

 

Az intézet feladata, hogy összehangolja a lakhatási, az egészségügyi-állapotjavító, oktatási és foglalkoztatási részprogramokat - tette hozzá az államtitkár. Mint elmondta, a Huszár-telephez hasonló romatelepek rehabilitációjára belföldi forrásból 400 millió, uniós forrásból 4,7 milliárd forintos keret áll rendelkezésre országosan. Ez elsősorban a pedagógiai integrációs és egészségügyi programokkal a "humán tényezőt" célozza, de ebből az összegből számos épület is meg fog újulni.

 

Balog Zoltán ugyanakkor hangsúlyozta: a sorsuk jobbításáért valóban tenni akaró, ennek érdekében teljesítményt is felmutató hátrányos helyzetű embereket a kormány eszközökben és képzésekben támogatni fogja.

 

Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere elmondta: az önkormányzatnak két konkrét, már aláírt támogatási szerződése van. A Huszár-telep rehabilitációjára 480 millió forintot fordítanak, amelyből az ottani  szociális bérlakásokat korszerűsítik, emellett a TKKI közreműködésével - mintegy százmillió forintos ráfordítással - képzési és oktatási programot indítanak a telepen élők számára. A projektek a városvezető közlése szerint nyáron kezdődnek el.

 

Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöke arról beszélt, a görög katolikus egyház abban tud segítséget nyújtani, hogy kineveli azt a társadalmi réteget, amely akar és tud cselekedni, felismeri életének igazi értékét. Az egyházmegye tavaly szeptemberben vette át az önkormányzattól a Huszár-telepi iskolát, idén ősztől pedig az ott működő óvoda is a görög katolikus egyház fenntartásába kerül - mondta a püspök.