HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Balog Zoltán: összefogásra van szükség a romák felzárkóztatásához

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Március 09    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Az egyház, az önkormányzatok, a kormányzat összefogására és az emberek aktív részvételére közösen van szükség a romák felzárkóztatásához - mondta Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken Nyíregyházán.

Hirdetmény

Az államtitkár a többségében romák lakta Huszár-telepen tett látogatása után a média képviselőinek nyilatkozva elmondta: a szabolcsi megyeszékhelyen kibontakozóban van egy olyan programsorozat, amely nemcsak a Huszár-telepen élőkön, hanem a hátrányos helyzetű embereken - romákon és nem romákon is - együtt próbál segíteni.

 

A szabolcsi megyeszékhelyen a romák integrációja kapcsán már elindult egy nagyon komoly szakmai munka az egyház, a város önkormányzata és a kormányzat részvételével, de a jó eredmény eléréséhez szükség van az emberek aktív együttműködésére is - hangsúlyozta Balog Zoltán.

 

A politikus emlékeztetett: a görög katolikus egyház a Huszár-telepen működő általános iskola átvételével egy integrációs programot kezdett el, amelyhez a kormányzat a szükséges anyagi források biztosításával, illetve a romák felzárkóztatását szolgáló módszertani központ, a Türr István Képző- és Kutató Intézet (TKKI) helyi szervezetének megalakításával járul hozzá.

 

Az intézet feladata, hogy összehangolja a lakhatási, az egészségügyi-állapotjavító, oktatási és foglalkoztatási részprogramokat - tette hozzá az államtitkár. Mint elmondta, a Huszár-telephez hasonló romatelepek rehabilitációjára belföldi forrásból 400 millió, uniós forrásból 4,7 milliárd forintos keret áll rendelkezésre országosan. Ez elsősorban a pedagógiai integrációs és egészségügyi programokkal a "humán tényezőt" célozza, de ebből az összegből számos épület is meg fog újulni.

 

Balog Zoltán ugyanakkor hangsúlyozta: a sorsuk jobbításáért valóban tenni akaró, ennek érdekében teljesítményt is felmutató hátrányos helyzetű embereket a kormány eszközökben és képzésekben támogatni fogja.

 

Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere elmondta: az önkormányzatnak két konkrét, már aláírt támogatási szerződése van. A Huszár-telep rehabilitációjára 480 millió forintot fordítanak, amelyből az ottani  szociális bérlakásokat korszerűsítik, emellett a TKKI közreműködésével - mintegy százmillió forintos ráfordítással - képzési és oktatási programot indítanak a telepen élők számára. A projektek a városvezető közlése szerint nyáron kezdődnek el.

 

Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöke arról beszélt, a görög katolikus egyház abban tud segítséget nyújtani, hogy kineveli azt a társadalmi réteget, amely akar és tud cselekedni, felismeri életének igazi értékét. Az egyházmegye tavaly szeptemberben vette át az önkormányzattól a Huszár-telepi iskolát, idén ősztől pedig az ott működő óvoda is a görög katolikus egyház fenntartásába kerül - mondta a püspök.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   desert storm  | 2012 Március 10 15:09:08 like(0) dislike(0)

összefogás kell ,, oszt minden roma értelmiségit félre tettek , vajon miért??? 


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ösztöndíj a cigány értelmiségért

  • A romák is a Fidesz-KDNP jelöltjeit fogják támogatni

  • Romagyilkosságok - Tíz éve történt a nagycsécsi támadás

  • A SOMNAKAJ NOVEMBERBEN UTOLJÁRA A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

  • Ösztöndíj pályázat roma fiataloknakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt