HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Fegyházbüntetéssel sújtották a pécsi kézigránátos gyilkosság vádlottjait

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Március 03    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Egy embert életfogytiglani, hármat határozott időtartamú - 15 év, 12 év, illetve 10 év - fegyházbüntetéssel sújtott pénteken a Pécsi Törvényszék első fokon, nem jogerősen a két halálos áldozatot követelő, 2008. novemberi pécsi kézigránátos gyilkosság vádlottjai közül.

Hirdetmény

 A bíróság Oltai Judit vezette tanácsa Bogdán János volt rendőrt és testvérét, Bogdán Jenő egykori kővágószőlősi roma kisebbségi képviselőt, Balogh Sándort, valamint élettársát, Orsós Zsanettet előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölésben találta bűnösnek.

 

A törvényszék Bogdán Jenőt mint tettest ítélte életfogytiglani szabadságvesztésre, ő a legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra. Bogdán János felbujtóként 15 év, Orsós Zsanett és Balogh Sándor bűnsegédként 12 év, illetve 10 év fegyházbüntetést kapott.

 

Bogdán János és Bogdán Jenő 2008 nyarán állapodott meg abban, hogy megleckéztetik az előbbi férfi szomszédját, akivel az régóta haragban állt. A későbbi sértett éjjelente rendszeresen hangosan hallgatott zenét az autójában, a kutyája pedig többször megkergette Bogdán János gyerekeit és vendégeit. Amikor Bogdán János mindezt szóvá tette neki, a szomszéd megfenyegette, hogy megöli őt és a családját.

 

A Bogdán testvérek felvették a kapcsolatot az Alsószentmártonban lakó Balogh Sándorral, hogy rávegyék őt arra, dobjon be kézigránátot haragosuk házába. Ennek érdekében még a helyszínre is elvitték, de Balogh végül nem vállalta a feladatot, a gránátot viszont megszerezte nekik.

 

Bogdán Jenő és Balogh János élettársa, Orsós Zsanett 2008. november 18-án éjjel együtt mentek el a Fejlődés utcai ingatlanhoz, ahol a nő a helyszínt biztosította, Bogdán Jenő pedig bedobta a robbanószerkezetet az utcafronti ablakon keresztül a hálószobába.

 

A gránát az ágyra esett és felrobbant, ennek következtében a házban lakó férfi és élettársa a helyszínen meghalt, a gyermekek nem sérültek meg. A kicsiket a másik helyiségben tartózkodó nagyobbik lány vitte el a halott szülők mellől és ő értesítette a rendőrséget.

 

A rendőrség 2009 februárjában fogta el a testvérpárt mint a bűncselekmény feltételezett elkövetőit, társaik később kerültek rendőrkézre. A nyomozók a rasszista indítékot már a tett után nem sokkal kizárták.

 

A bíróság az eljárás során beszerzett bizonyítékok, a vádlotti és tanúvallomások, a poligráfos és szakértői vizsgálatok, a telefonok híváslistái, s egyebek mellett a titkos adatgyűjtés eredményeit értékelve következtetett a bűncselekményt tagadó, a felelősséget egymásra hárító vádlottak bűnösségére.

 

Oltai Judit bíró hangsúlyozta: bár a vádlottak cselekedete nem a sértett megölésére irányult, tisztában kellett lenniük azzal, hogy a gránát felrobbanása emberek halálát okozhatja. Balogh Sándor kivételével mindannyian tudták, hogy a gyermekek a sértettekkel egy helyiségben alszanak. A bíró megjegyezte: csoda, hogy nekik nem esett bántódásuk. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a szülők franciaágya magasabban volt, mint a gyerekek fekhelye, másrészt az édesanya teste felfogta a gránát repeszeit.

 

Az ügyész Bogdán János és Balogh Sándor esetében a büntetés súlyosításáért, a védők mind a négy vádlott esetében az eljárás megszüntetéséért, illetve felmentésért, enyhítésért fellebbeztek, így az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Lemezbemutató koncertre készül a Parno Graszt

  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a JurányibanCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt