2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Juhász Oszkár sértegette Mohácsi Erzsébetet
2012. 02. 29. 00:00

Menjen Kanadába a testvére, Mohácsi Viktória után – ezt ajánlotta Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere Mohácsi Erzsébetnek, tegnap Egerben, a Heves Megyei Bíróságon.

Az alapítvány azért indított pert, mert tapasztalataik szerint a mátrai településen működő Nekcsei Demeter Általános Iskolában szegregált osztályokat működtetnek, a roma diákok összevont osztályokban az alsó szinten, a nem romák pedig a felső szinti termekben tanulhatnak, s az ombudsman ajánlásait semmibe véve továbbra is folytatják az elkülönítő gyakorlatot.

 

A roma szülők sérelmezték, hogy a földszinten tanuló diákok esetében az oktatás minősége összehasonlíthatatlanul rosszabb, továbbá kizárják őket az úszásoktatásból, napközibe sem mehetnek arra való hivatkozással, hogy a szüleik nem dolgoznak, s el tudják őket látni otthon is.

 

A sajátos nevelési igényű, 5–8. osztályos roma diákokat pedig összevont osztályban különítik el, akkor is, ha a szakértői véleményük integrált oktatást javasol – tartalmazta az előterjesztés.

Az önkormányzat írásban indokolta, miért nem ért egyet azzal, hogy szegregáció folyik Gyöngyöspatán. E szerint nem tartják nyilván a gyerekek etnikai hovatartozását, azt, hogy első évfolyamon ki melyik osztályba kerül, a beiratkozás sorrendje dönti el. Napközibe pedig csak azok a gyerekek járhatnak, akiknek a szülei dolgoznak, de arra van mód, hogy a többiek az ebédet ételhordóban hazavigyék.

Mohácsi Erzsébet utóbb azt mondta: megfontolja, pert indítson-e Juhász kijelentései miatt.

 

Mohácsi lapunknak elmondta: Juhász arra utalt, hogy ha már a testvére, Mohácsi Viktória, az ismert roma jogvédő kivándorolt Kanadába, akkor ő is követhetné. A tárgyaláson a bíró többször felszólította a polgármestert, hogy tartsa magát a per tárgyához, de a zavaros szónoklat nyomán a hallgatóság soraiban többször hangos nevetés tört ki.

 

"Szegregáció van, ezek a tanulók a földszinten vannak elhelyezve" - mondta a jegyzőkönyv szerint Molnár Károly iskolaigazgató 2011. október 14-én, a gyöngyöspatai képviselő-testület ülésén. Mátyás István jegyző viszont decemberben úgy nyilatkozott: "... nem tudom cáfolni, hogy ne lennének aránytalanságok a tanulócsoportok esetében, de ezek rendre pozitív értelemben diszkriminálják a roma származású tanulókat". Ehhez hasonló érvekkel próbálta meg alátámasztani a gyöngyöspatai önkormányzat, hogy a Nekcsei Demeter Általános Iskola épületében szegregált osztályokat működtetnek; a roma diákok összevont osztályokban az alsó szinten, a nem romák pedig a felső szinten tanulhatnak. A tegnapi tárgyaláson Molnár Károly a bíró kérdésére, hogy a viszonylag kicsi tanulói létszámok mellett egy-egy évfolyamon miért indítottak több osztályt - roma és nem roma tanulókból kialakítva -, az iskolaigazgató azt válaszolta: "a termek nem voltak megfelelő méretűek a nagyobb számú osztályok számára". Az érintett iskolában azonban Mohácsi Erzsébet szerint vannak 60 fős termek is.


Molnár vallomásában azt állította, "érkezési sorrend" alapján osztották el a gyerekeket az osztályok között. Korábban azonban arra hivatkoztak, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekek számára alakítottak ki külön osztályokat, ahol egyébként mindenki roma származású. Mohácsi szerint a szakértői vélemények integrált oktatást javasolnak, nem a sokszor indokolatlanul "fogyatékosnak" minősített roma diákok elkülönítését. A gyöngyöspatai önkormányzat egyik korábbi, azóta visszavont rendeletében egyébként csak azoknak a gyerekeknek engedélyezte a napközi igénybevételét, akiknek mindkét szülője dolgozik. A cigány tanulókat az iskolai úszásoktatásból is kizárták, amit az iskola igazgatója nem ismert el. A per májusban folytatódik a szülők tanúvallomásaival.