HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az Európa Tanács aggasztónak találja a romák emberi jogi helyzetét

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Február 27    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Egyetlen európai kormányzat sem tud felmutatni teljes sikert a romák emberi jogainak megvédése terén - hangsúlyozta hétfőn közzétett átfogó jelentésében Thomas Hammarberg, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa.

Hirdetmény

http://www.coe.int/t/commissioner/Source/79611_Roma-and-Travellers-in-Europe_BAT.pdf internetes címen elérhető, terjedelmes tanulmány mind a 47 ET-tagállamra kiterjedően vizsgálta meg a romákat érő emberi jogsértések kérdéskörét, és arra a megállapításra jutott, hogy súlyosbodott a diszkrimináció a legnagyobb lélekszámú európai kisebbséggel szemben.

 

Hammarberg felhívta a figyelmet arra a veszélyre, hogy "növekvő számú európai országban vesznek célba szélsőséges csoportok kifejezetten romákat". Az ilyen csoportok között egyre több a határon átnyúló együttműködés, főként a növekvő internetes tevékenységnek betudhatóan - írta. Kiemelte, hogy a fiatalokat gyakran "gyűlöletzene-koncertek" szervezésével igyekeznek magukhoz vonzani a szélsőségesek. 
 

 

Félkatonai csoportok, sokszor uniformisban és felfegyverkezve, mind szorosabbra vonják a hálót a romák körül, verbális és fizikai megfélemlítés révén - írta le a jelenséget az ET emberi jogi biztosa. Megfogalmazta ezzel kapcsolatos ajánlásait is, nevezetesen azt, hogy az államok ne finanszírozzanak rasszizmust terjesztő szervezeteket, így ilyen jellegű politikai pártokat sem. "Az is hasznos lehet, ha az államok fontolóra veszik a szélsőséges pártok feloszlatását, ha azok összeegyeztethetetlennek tekinthetők a demokratikus társadalom normáival és értékeivel" - tette hozzá Hammarberg. 

 

Az aprólékosan és részletezően dokumentált jelentésben helyet kapott egyebek közt egy olyan kitétel, hogy - a dokumentum szerint - Szegedi Csanád jobbikos politikus 2010 szeptemberében arról beszélt, miszerint a közrendre nézve veszélyesnek tekintett romákat őrzött táborokba kellene kényszeríteni, "szükség esetén egész életükre".  

 

Szintén felidézte az ET-dokumentum a Magyar Gárda tevékenységét, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület járőrözéseit, a Gyöngyöspatán 2011 áprilisában történteket.

 

"Nem sokkal azután a magyar parlament úgy módosította gyorsított eljárásban a büntető törvénykönyvet, hogy bevezette az 'egyenruhás bűnözés' fogalmát" - számolt be a magyar törvényhozás reagálásáról Thomas Hammarberg.
    

 

Szintén ismertette a dokumentum a 2008 január és 2010 július között elkövetett romagyilkosságokat. A bűnözéssel kapcsolatos fejezetben ugyanakkor egyebek közt kitért arra, hogy egyes tanulmányok szerint Magyarországon a bebörtönzöttek mintegy 45 százaléka roma.
    

 

Hammarberg jelentése kitért a pozitív kezdeményezésekre - így például arra, hogy 2010-2011-ben az európai intézmények deklarációval, illetve keretstratégia megfogalmazásával felléptek a romák kirekesztésével szemben -, ám aggasztó tendenciákat is szóvá tett. Ezek közt említette egyebek közt, hogy az európai intézmények óvatoskodva válaszoltak "a romák alapvető jogait nyilvánvalóan romboló olaszországi és franciaországi politikára".Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Túl az ötezredik család megsegítésén az Országos Roma Civil Tanács!

  • Mert megint itt tartunk: nem, nincs olyan, hogy cigánybűnözés

  • Ismét meggyalázták a roma holokauszt budapesti emlékművét

  • Nagylóci remények

  • Elment a roma holokauszt egyik utolsó túlélőjeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt