HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Integrációs programot indít a KIM 4,7 milliárd forintból

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Balog Zoltán, KIM
2012 Február 23    Forrás: mti


Ez a cikk archív

A mélyszegénységben, telepeken élő családok számára kitörési lehetőséget kínáló új integrációs programot indít a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) mintegy 4,7 milliárd forintos európai uniós forrásból - közölte Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten.

Hirdetmény

A komplex program lényege, hogy a telepeken élők számára tanulási-, illetve munkalehetőségeket teremtsenek, továbbá, hogy az érintettek több szolgáltatást, ellátást helyben is igénybe tudjanak venni. Az érintett önkormányzatok pályázatonként 45-150 millió forint támogatást kaphatnak.
    

 

A tárca szerint várhatóan 30-50 település programját tudják majd támogatni. A pályázatok beadási határideje első körben március 31-e, míg a második körben augusztus 31-e; a konkrét programok szeptemberben indulhatnak el. A projektek megvalósítását két, illetve három évre tervezhetik a pályázók, a programokhoz nem kell önrész.
    

 

Balog Zoltán közlése szerint elsősorban roma közösségek számára kívánják a "valóságos életesélyt kínáló" lehetőséget biztosítani, de - mint mondta - a kiindulópont a rászorultság, így minden olyan önkormányzat pályázhat, amelynek területén mélyszegénységben, szegregált lakókörnyezetben hátrányos helyzetű emberek élnek. A programokba bevonják az Országos Roma Önkormányzatot is - tette hozzá.
    

 

Az államtitkár utalt arra, hogy a 4,7 millió forintos forrás magasabb "a korábbi hat évben hasonló célra fordított összes pályázati költségvetésnél, az összes telepprogramra szánt összegnél". Jelezte azt is, hogy a programokhoz a forrásokon túl szakmai segítséget is ad az államtitkárság háttérintézménye, a Türr István Képző és Kutató Intézet.
    

 

Balog Zoltán arról is beszélt, hogy a mostani pályázat a tavaly elindított hazai finanszírozású, 410 millió forintos projekt folytatása, amely Ózdon, Tiszaroffon, Szolnokon, Komló és Vajszó környékén, valamint Nyíregyházán valósul meg.
    

 

Mint mondta, az új telepprogram jelentősen eltér a korábbi telepfelszámolási programoktól, mert most "nem eldózerolásról van szó". Hozzátette: ha egy telepet így szüntetnek meg, akkor általában máshol jönnek létre újabb "minitelepek".
    

 

Tájékoztatása szerint a program abban is új, hogy ebbe a "többséget", azaz az adott település lakóit is be kívánják vonni, mert - mint mondta - az ő részvételük nélkül reménytelen, esélytelen a telepfelszámolási program.
 

 

A komplex program családokra irányul, egyszerre próbálnak meg segíteni az érintettek szociális, egészségi, foglalkoztatási, oktatási, képzettségi problémáin, nehézségein, továbbá egyéni mentorálást is tudnak majd nyújtani.
    

 

Az államtitkár hangsúlyozta, nem elsősorban, illetve nem kizárólag az a cél, hogy az embereket a telepekről elvigyék, bár szavai szerint arra is van lehetőség, hogy jobb körülmények közé kerüljenek, hanem az, hogy az állam a maga "humán szolgáltatásaival" megjelenjen a szegregált lakókörnyezetekben.
    

 

Balog Zoltán az MTI kérdésére arról is beszélt, hogy Magyarországon - különböző becslések alapján - 150, 600, illetve 1.200 között lehet a "szegregált lakókörnyezetek" száma.
    

 

Egy másik, a Sky Italia televíziós csatorna Magyarországot érintő riportjával kapcsolatos újságírói kérdésre azt mondta, "folyik egy mérkőzés természetesen, aminek az a tétje, hogy sikerül-e Magyarországot úgy beállítani, mint egy rasszista országot, ahonnét mindenkinek menekülnie kell. Ehhez képest mi azért majdnem vagyunk 10 millióan". 
    

 

Az államtitkár szerint a most meghirdetett, és az ehhez hasonló valóságos programoktól veszik el az energiát, a figyelmet és az együttműködési készséget azok, "akik mindenáron olyan hangulatot akarnak kelteni, mintha ebben az országban már nem lehetne együttműködniroma és nem roma magyaroknak".
    

 

Balog Zoltán véleménye szerint a külföldi média egy része "arra a szerepre vállalkozott, hogy ők csak a konfliktusokat, amik egyébként valóban léteznek, mutatják be, és ebből azt az egyoldalú következtetést vonják le, hogy ebben az országban diktatúrához közeli állapotok vannak".Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 2 hozzászólás érkezett.

#2   desert storm  | 2012 Február 25 18:03:42 like(0) dislike(0)

meg fogom nézni hány cigányt fog érinteni ez( a nagy sratégia ) bár szerintem ezek nemtudják mit jelent a sratégia fogalma , de mindegy.

#1   3698741  | 2012 Február 25 07:11:16 like(0) dislike(0)

Valóban nem lehet együttműködni az államtitkársággal sem.Többször telefonálok,e-mailt is írtam segítségüket kérve megélhezésemhez /diplomás állást a közigazgatásban/.Amíg a kormány nem tette lehetővé 2011-ben az indoklás nélküli elbocsátást addig kormánytisztviselőként volt megélhetésem /közel 4 év/,azóta közfoglalkoztatásban napi 6 órában szemetet szedni,takarítani sincs. Nem vettek fel, Borsod megyei a téma s teljes egészében valós.

Amíg igazi szándék nincs a felzárkoztatásra csak arra,hogy Mások megéljenek a cigányságból a cigányoknak megmarad a nesze semmi fogd meg jól,addig nem tudunk mit csinálni.


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt