2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az MSZP konkrét intézkedéseket szorgalmaz a romákkal kapcsolatban
2012. 02. 23. 00:00

Az MSZP konkrét intézkedések megtételére tesz javaslatot a romák felzárkóztatásával kapcsolatban abban a közleményében, amelyben a három évvel ezelőtti tatárszentgyörgyi gyilkosságokra emlékezik.

Teleki László, a párt elnökségi tagja csütörtöki, MTI-hez is eljuttatott közleményében arról ír, hogy növelni kell a már meglévő felzárkóztató programok támogatását, különös tekintettel azokra, amelyek a cigány fiatalok tanulási, nyílt munkaerő-piaci és közfoglalkoztatási esélyeit javítják. A hátrányos helyzetű roma és nem roma fiatalok felsőoktatásban való részvételi lehetőségét nem szűkíteni, hanem bővíteni kell.
    

 

Mint írta, folytatni kell a roma értelmiség közigazgatásban történő elhelyezkedését segítő projekt végrehajtását és támogatni kell a társadalmi megújulásra fordítható európai uniós források felhasználását, a telepfelszámolást, a versenyképes szakmát nyújtó szakképzést, az antiszegregációt célzó szociális városrehabilitációt. 
    

 

Teleki László azt is szorgalmazza, hogy álljanak rendelkezésre központi források az olyan kulturális javak létrejöttére, amelyek a három évvel ezelőtti tragikus események feldolgozását, tágabb értelemben a romák és nem romák közötti társadalmi megbékélést szolgálják.
    

 

"A romagyilkosságokra emlékezve ma már nem elég azt mondani, hogy elítéljük" - írta a szocialista politikus, aki szerint szólni kell a közös felelősségről, valamint a mintegy félmilliós magyarországi cigány kisebbség egyre rosszabb anyagi és társadalmi helyzetéről.