2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Gyertyagyújtás a roma áldozatokért
2012. 02. 22. 00:00

Az Ide tartozunk! roma civil hálózat azért szervezte erre a napra a megemlékezéseket, mert három éve ezen a napon gyilkolták meg Tatárszentgyörgyön Csorba Róbertet és ötéves kisfiát, Csorba Robikát.

Az Ide tartozunk! roma civil hálózat azért szervezte erre a napra a megemlékezéseket, mert három éve ezen a napon gyilkolták meg Tatárszentgyörgyön Csorba Róbertet és ötéves kisfiát, Csorba Robikát. A rendezvényeken a többi áldozat, a nagycsécsi Nagy Tiborné és Nagy József, a tiszalöki Kóka Jenő, és a kislétai Balogh Mária emlékére is gyertyát gyújtanak.

 

A rendezvények minden helyszínen, a százötven hazai településen, és a csatlakozó külföldi városokban egyidőben, délután öt órakor kezdődnek. A hazai települések közt majd minden megyeszékhelyen tartanak megemlékezést, emellett egy tucat külföldi nagyváros roma közösségei csatlakoztak, köztük Berlin, London, New York, Pozsony, Prága, Stockholm és Toronto.

 

Setét Jenő, az eredetileg a népszámlálás népszerűsítésére létrejött, többezer támogatót maga mögött tudó Ide tartozunk! hálózat koordinátora közölte a Roma Sajtóközponttal, hogy az elmúlt években a magyar társadalom alig tanúsított együttérzést az áldozatokkal, azok családjaival és a roma közösségekkel, annak ellenére, hogy a második világháború óta példanélküli tragédia, hogy embereket, köztük egy 5 éves gyermeket etnikai hovatartozása miatt gyilkolnak meg. Kiemelte, hogy ez a trauma nem lett része a közös társadalmi emlékezetnek, ezért kötelességük méltó módon emlékezni és emlékeztetni az áldozatokra. Hozzátette, hogy a megemlékezésekkel arra figyelmeztetnek, hogy a faji alapú gondolkodás, a rasszizmus szörnyű következményekkel járhat. A szervezők mindenkit várnak a megemlékezésekre, aki szeretné együttérzését kifejezni az áldozatok iránt.

 

A budapesti megemlékezés a VIII. kerületi Mátyás téren lesz 17 órakor. A rendezvényen beszédet mond a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt Csorba Robika nagymamája, Csorba Csabáné, aki a támadás során az akkor 27 éves fiát, Csorba Róbertet is elvesztette. A rendezvényen Balogh Rodrigó színész és a Czinka Panna Cigány Színház tagjai verssel, a Romano Glaszo Együttes zenével emlékeznek az áldozatokra. Csík Benedek, a budapesti Roma Gyülekezet vezetője imát mond az áldozatokért.

 

A helyi eseményekről az érdeklődők az Ide tartozunk! csoport facebook oldalán tájékozódhatnak, a megemlékezések helyszíneit a csoport által létrehozott internetes térképen lehet megtekinteni.