2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Mintaprogram a mélyszegénységben élők kitörési lehetőségének biztosítására Szolnokon
2012. 02. 21. 00:00

A mélyszegénységben élő családok számára kitörési lehetőséget biztosító, 410 millió forintos költségvetésű komplex projekt keretében mintaprogram indul Szolnokon.

Megvalósítására konzorcium alakult, tagjai kedden írták alá az együttműködési szerződést a Tisza-parti város polgármesteri hivatalában.
    

 

Az eseményen Locsmándi Béla, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a kormány a hazai cigányság felzárkóztatására nemzeti ügyként tekint, és az szerves része tavaly novemberben elfogadott nemzeti társadalmi felzárkózási stratégiának. A szolnoki mintaprogram kapcsán kiemelte: nagyon fontos, hogy maguk a bevontak is érezzék, a projekt sikeres befejezése csak aktív közreműködésükkel történhet meg.  
    

 

Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke arra a veszélyre hívta fel a figyelmet, hogy a mintaprogramot várhatóan sok támadás éri majd, mert nemcsak a cigányok között vannak szegények, miután a "szegénység nem válogat".
    

 

A szolnoki Motor utcára szóló, 2012. június végéig tartó mintaprogramot a KIM háttérintézménye, a Türr István Képző és Kutató Intézet irányítja. A 25 család részvételével induló modellprojekt első szakaszának része az érintettek szociális, lakhatási és lakókörnyezeti körülményeinek, valamint foglalkoztatottságának javítása. Ez utóbbi érdekében munkaerő-piaci reintegrációs, felzárkóztató és kompetenciafejlesztő képzést tartanak. 
    

 

Kiemelt programelem a lakhatási feltételek jobbítása, amely a projekt második részére meghatározott feladat. Ebben a szakaszban 12 család lakásának felújításához tudnak jelentős mentori és szakmai segítséggel hozzájárulni. Előtte a résztvevőket falazási, hőszigetelési, festési és mázolási munkákra tanítják meg. 
    

 

A hazai forrásból finanszírozott, 410 millió forint költségvetésű felzárkóztatási programok további színhelyei Ózd, Tiszaroff, Komló, Vajszló környéke, valamint Nyíregyháza.