HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

„A mi cigányainkkal nincsen gond“

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Február 12    Forrás: teol.hu


Ez a cikk archív

Az emberek annak ellenére, hogy korábban ellenezték, hogy a Váraljához tartozó nyomortelepen élő cigányok a falujukba költözzenek, megbékéltek. Elfogadták a Péróból érkezőket.

Hirdetmény

A karjában vitte be az idős asszony a hasábfát a házba, a bejárati ajtó nyikorogva zárult be mögötte. Azon ingatlanok egyikében lakik, amelyek a Péróként emlegetett cigánytelepen, Váralja szélén állva maradtak. 

A romos, életveszélyes épületeket leromboltatta az önkormányzat, a még jó állapotban lévőkbe költöztek be azok, akik ott maradtak. A több, mint harminc centis hó még az egykoron itt álló vityillók nyomait is eltakarja. A nagyjából jó állapotban lévő házak kéményei ontják magukból a fütsöt, a lakók fatüzelésű kályhákkal védik magukat a hidegtől. 

Az asszony ismét kimegy az udvarra fáért, újjabb nyalábnyit visz be otthonába. Buzás Erzsébetnek hívják az idős nőt, aki olyan épületbe költözhetett a programnak köszönhetően, amely három évvel ezelőtt, ahogy mondani szokás, tiptop volt. Most azonban ezt a jelzőt már nemigen lehetne használni a házikóra. 

Mint arról korábban már írtunk, összesen kilenc család kötözhetett el a Péróból annak a telepfelszámolási programnak köszönhetően, amelyre a település önkormányzata 54 millió forintot nyert a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány és az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány közös pályázatán. 

 A váraljai péróban. A kilenc családból négy maradt Váralján, kettő Tevelre, egy Mucsiba egy Mázára és egy Nagymányokra költözött Fotó: M. D.A váraljai péróban. A kilenc családból négy maradt Váralján, kettő Tevelre, egy Mucsiba egy Mázára és egy Nagymányokra költözött Fotó: M. D. 


A programnak része volt, hogy a családok, amellett, hogy 3 millió forintos támogatást kaptak, részt vehettek különbözőképzési és felzárkóztatási programokban is, hogy minél előbb sikeresen beilleszkedhessenek a többségi társadalomba. Cél volt az is, hogy a falu lakossága egy jó programként tekintsen a Péró felszámolására, s ha befejeződött, ne legyen negatív visszhangja.

- Ehhez azonban leginkább arra van szükség, hogy a családok megmutassák, tudnak úgy élni, ahogyan azt a normáink megkívánják - mondta a porgram kezdetekorFilczinger Ágnes, Váralja polgármestere. 
 

 

Hírportálunk munkatársa is arra volt kíváncsi, vajon az onnan elköltöző családok ma hogyan élnek, s mit gondol róluk a település lakossága, ahová költöztek. Buzás Erzsébet szerint, aki egyébként egy életveszélyes viskóból egy lakható házba költözhetett, nem volt rossz kezdeményezés ez, de nem sikerült tökéletesre. 

- A ház, amibe beköltöztem, albérlet, az önkormányzat tulajdona. Ám nemigen törődnek vele. Amellett az is bajom, hogy ilyen hidegben nem tudom felfűteni, nincs pénzem tüzelőre - mondta. Beinvitált a házba, amiről elég annyit mondani, hogy az ilyen helyen az ember nem szívesen ül le kávézni, teázni.

A falu egyik kocsmájában egy férfi azt mondta, három éve, amióta beköltöztek a Péróból a cigányok a faluba, nem hallott arról, hogy bármi gond lenne velük. 

- Amelyik korábban is dolgozott, az dolgozik most is. Nincs azokkal gond, nem mondhatnám, hogy bármilyen probléma is lenne velük - mondta. Az egyik élelmiszerbolt vezetője szerint „a mi cigányainkkal nincsen gond, azokkal szokott probléma lenni, akik ideházasodnak hozzájuk”. Majd azt is gyorsan hozzátette, általában ezek az emberek nem is maradnak Váralján sokáig. 
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ösztöndíj a cigány értelmiségért

  • A romák is a Fidesz-KDNP jelöltjeit fogják támogatni

  • Romagyilkosságok - Tíz éve történt a nagycsécsi támadás

  • A SOMNAKAJ NOVEMBERBEN UTOLJÁRA A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

  • Ösztöndíj pályázat roma fiataloknakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt