2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Göncz Kinga sürgeti a nemzeti romastratégiák benyújtását
2012. 02. 08. 00:00

Jó néhány ország adós még az európai keretstratégia alapján kidolgozott nemzeti romastratégiájának a benyújtásával, holott azt a tavalyi év végére ígérték az EU-tagállamok.

Megjegyezte, hogy a késlekedők közt van Franciaország és Olaszország, amelyek már több vitatott roma vonatkozású intézkedéssel hívták fel magukra a figyelmet.
 

    

Göncz Kinga az érintett uniós intézményeknél írásban érdeklődött, hogy egyfelől az Európai Bizottság milyen lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy "a nemzeti romastratégiájuk benyújtását mostanáig elmulasztó tagállamokat ráébressze a felelősségükre", másfelől pedig a tagállamokat tömörítő Tanács soros dán elnöksége "hogyan kíván nyomást gyakorolni a vállalásaikat nem teljesítő kormányokra".
 

    

A tavaly a magyar EU-elnökség alatt közösen elfogadott menetrend szerint a nemzeti stratégiákat az Európai Bizottság értékeli, mégpedig várhatóan az Európai Roma Platform március 22-iki éves ülése előtt.
    

A szocialista EP-képviselő szerint az eurózóna egyes országait sújtó problémák, a gazdasági kormányzás reformja mellett ma sajnálatosan kevés szó esik Európában a szociális válságról.    

 

"Pedig nő az egyébként is katasztrofális méreteket öltő munkanélküliség, tágul a szakadék a gazdagok és a  szegények között, a társadalom peremén élő csoportok pedig alig reménykedhetnek sorsuk jobbra fordulásában. Ebben a helyzetben nem engedhetjük meg magunknak, hogy késsünk a legsérülékenyebb közösségek, a romák felzárkóztatását célzó programok kidolgozásával és megvalósításával" - szögezte le Göncz Kinga.