2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A Rajkó Zenekar elkobzott tavalyi bértámogatásából szervez másik Rajkót a Design Terminál
2012. 02. 06. 00:00

Február 13-án tavalyi béreikért muzsikáltatná a Design Terminál a Rajkó Zenekar tagjait. Meghallgatást hirdettek a Rajkó Zenekar „megújítására”.

Be nem tartott ígéret


Ugyanis a Rajkó Zenekar és Tánckar művészei - a KIM november 30-i sajtóközleménye ellenére – a mai napig NEM kapták meg a 2011-es bérek kiegészítéséhez kért és elnyert állami támogatást. Az őket foglalkoztató Rajkó Művészegyüttes adminisztratív ellehetetlenítése azt eredményezte, hogy a művészek többségének munkaviszonya december 31-vel meg is szűnt – így a hungarikum Rajkó repertoár is veszélybe került.

 

Jogosultsági problémák

 

A Design Nonprofit Kft egyetlen Rajkós művésszel sincs szerződésben, alkalmazói jogviszonyban, és a nevet sem birtokolja. Így a Rajkó fenntartása címén 2012. évre a KIM részéről rendelkezésükre bocsátott támogatási összeg jogi megalapozottsága eleve megkérdőjelezhető.

 

Ezen túl a Rajkó Zenekar nevét nem a Design Terminál, nem a KIM, hanem tizenkét magánszemély birtokolja, amelyből hat személy ma is a Rajkó Zenekar aktív tagja, további hat a Rajkó Műhely egykori kiemelkedő teljesítményt nyújtó növendéke. A névhasználat első és legfontosabb feltétele, hogy Rajkó társulat tagja csak rajkó módszerrel oktatott művész lehet. A Rajkó Zenekar védett név és nincs megállapodás a névtulajdonosok részéről senkivel e védett név használatba adásáról.


Szakmai hozzáértés hiánya


A Rajkó Zenekar lecserélése, létszámának csökkentése a jogosultsági problémákon túl szakmai és pénzügyi okokkal sem magyarázható, tekintve, hogy a rajkó hungarikum, kulturális nemzeti kincs. Ezt az örökséget teszi kockára a KIM és az általa működtetett, eddig leginkább divattal foglalkozó Design Terminál Nonprofit Kft. Ez a cég eddig egyébként magasabb állami támogatást kapott, mint a Rajkó, bár néhány éves kulturális teljesítménye nyomába sem ér az idén 60 éves Rajkó Zenekarnak.

 

A Rajkó Művészegyüttes problémájához hasonló a Gödör és néhány más ügy. Nem a források hiánya okozza az igazi veszteségeket, hanem az elosztás módja. És ez így nem csak a Rajkó ügye