HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A Rajkó Zenekar elkobzott tavalyi bértámogatásából szervez másik Rajkót a Design Terminál

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Február 06    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Február 13-án tavalyi béreikért muzsikáltatná a Design Terminál a Rajkó Zenekar tagjait, és meghallgatást hirdettek a Rajkó Zenekar „megújítására” a Rajkó Zenekar tagjai és más, nem rajkós iskolában végzett fiatal zenészek számára. A Rajkó örökséget hordozó művészek tiltakoznak az egy éve tartó egzisztenciális ellehetetlenítésük és a méltatlan eljárás ellen. 2011-es elmaradt béreik haladéktalan, az elvégzett munkán túl új feltételekhez nem kötött egyösszegű kifizetését várják a KIM-től.

Hirdetmény

Be nem tartott ígéret


Ugyanis a Rajkó Zenekar és Tánckar művészei - a KIM november 30-i sajtóközleménye ellenére – a mai napig NEM kapták meg a 2011-es bérek kiegészítéséhez kért és elnyert állami támogatást. Az őket foglalkoztató Rajkó Művészegyüttes adminisztratív ellehetetlenítése azt eredményezte, hogy a művészek többségének munkaviszonya december 31-vel meg is szűnt – így a hungarikum Rajkó repertoár is veszélybe került.

 

Jogosultsági problémák

 

A Design Nonprofit Kft egyetlen Rajkós művésszel sincs szerződésben, alkalmazói jogviszonyban, és a nevet sem birtokolja. Így a Rajkó fenntartása címén 2012. évre a KIM részéről rendelkezésükre bocsátott támogatási összeg jogi megalapozottsága eleve megkérdőjelezhető.

 

Ezen túl a Rajkó Zenekar nevét nem a Design Terminál, nem a KIM, hanem tizenkét magánszemély birtokolja, amelyből hat személy ma is a Rajkó Zenekar aktív tagja, további hat a Rajkó Műhely egykori kiemelkedő teljesítményt nyújtó növendéke. A névhasználat első és legfontosabb feltétele, hogy Rajkó társulat tagja csak rajkó módszerrel oktatott művész lehet. A Rajkó Zenekar védett név és nincs megállapodás a névtulajdonosok részéről senkivel e védett név használatba adásáról.


Szakmai hozzáértés hiánya


A Rajkó Zenekar lecserélése, létszámának csökkentése a jogosultsági problémákon túl szakmai és pénzügyi okokkal sem magyarázható, tekintve, hogy a rajkó hungarikum, kulturális nemzeti kincs. Ezt az örökséget teszi kockára a KIM és az általa működtetett, eddig leginkább divattal foglalkozó Design Terminál Nonprofit Kft. Ez a cég eddig egyébként magasabb állami támogatást kapott, mint a Rajkó, bár néhány éves kulturális teljesítménye nyomába sem ér az idén 60 éves Rajkó Zenekarnak.

 

A Rajkó Művészegyüttes problémájához hasonló a Gödör és néhány más ügy. Nem a források hiánya okozza az igazi veszteségeket, hanem az elosztás módja. És ez így nem csak a Rajkó ügyeHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt