HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigány Módszertani és Kutató Központot avattak Békésen

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Február 03    Forrás: beol.hu


Ez a cikk archív
Cigány Módszertani és Kutató Központot avattak pénteken délelőtt Békésen. A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziója által létrehozott intézmény legfőbb célja, hogy új módszerek kidolgozásával segítsék a roma társadalom felzárkózását.
Hirdetmény

Pataky Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház elnöke köszöntőjében elmondta, megítélése szerint a hit a cigányság felemelkedésének és egységes öntudatának egyik záloga.Izsó Gábor, Békés polgármestere beszédében úgy vélekedett, bár adódnak problémák, de a cigánykérdés a városban korántsem jelentkezik olyan élesen, mint az ország más részein. Hangsúlyozta, ebben a helyi gyülekezeteknek, így a Magyar Pünkösdi Egyház képviselőinek is jelentős szerepe van.Erdős Norbert megyei kormánymegbízott, a békési választókerület országgyűlési képviselője ugyancsak üdvözölte a kezdeményezést, mely — ahogy megfogalmazta — nem csak helyben javíthatja a már egyébként is korrektnek számító kapcsolatokat a roma és a többségi társadalom között, de hazánk más részein is jó néhány pozitívumot jelenthet a felzárkóztatásban.


Durkó Albert, a MPE Országos Cigánymisszió vezetője lapunknak elmondta, munkájukkal híd szerepet szeretnének betölteni a cigány lakosság és a döntéshozók között.


— Jelenleg mintegy háromszáz magyarországi, illetve huszonöt Békés megyei településen vagyunk jelen — ecsetelte Durkó Albert. — Kint dolgozunk a „terepen”, így valóban elsőkézből ismerjük a cigányság, a roma telepeken élők gondjait, problémáit. Látjuk, hogy előrelépésüket rengeteg tényező nehezíti. Bízunk benne, hogy mi lehetünk azok, akik megmutathatjuk azokat a jelzőpontokat, amelyek mentén sikerül áthidalni a nehéz helyzetben élő embereknek az akadályokat.

 

A központ célul tűzte ki, hogy előremutató módszereket dolgozzon ki elsősorban az egyházak, illetve a civil szervezetek részére. A békési székhellyel működő intézmény igazgatója Szentesi Zoltán, tudományos főmunkatársa dr. Hecker Róbert, míg mellettük öt tudományos munkatárs segíti a hatékony és eredményes kutatást. Elsőként, stílszerűen, az egyházak roma felzárkóztatásban betöltött szerepét vizsgálják.

 

Az ünnepség előtt Surman László, az MPE OCM misszióvezető-helyettese, Szentesi Zoltán és dr. Hecker Róbert mutatta be a központ első kiadványát, Mohácsi Anikó „Tanuljunk cigányul” című kötetét. A későbbi konferencián előadást tartott Csepeli György szociológus, Nagy Balázs, az ESZA uniós programigazgatója, Dósa Valéria roma foglalkoztatási szervező, dr. Ulicska László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkári kabinet főosztályvezető-helyettese és dr. Hecker Róbert.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   mamamaci  | 2012 Február 03 20:01:56 like(0) dislike(0)

Ezt a kezdeményezést üdvözítőnek tartom és sok sikert hozzá!!

-Talán ez egy reménysugár,ebben a vészterhes időben?!

-Talán lesz esélye a gyerekeinknek a "jobb élhetőbb jővőre?!

-Talán azon a hídon tudunk egymást kezétfogva haladni előre?!

És bizom benne hogy a hit által ,és azokkal az emberekkel akik szintén hisznek abban hogy a romáknak szükségük van egy valós segítő kézre és ezt oda is nyújtják,a romák végre felébrednek ,hogy csak ezen emberek segítségével és a saját akaratunkal tudjuk a jobb utat választani.

Üdv mindenkinek:Mamamaci

 

 


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt