2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigány Módszertani és Kutató Központot avattak Békésen
2012. 02. 03. 00:00

A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziója által létrehozott intézmény legfőbb célja, hogy új módszerek kidolgozásával segítsék a roma társadalom felzárkózását.

Pataky Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház elnöke köszöntőjében elmondta, megítélése szerint a hit a cigányság felemelkedésének és egységes öntudatának egyik záloga.



Izsó Gábor, Békés polgármestere beszédében úgy vélekedett, bár adódnak problémák, de a cigánykérdés a városban korántsem jelentkezik olyan élesen, mint az ország más részein. Hangsúlyozta, ebben a helyi gyülekezeteknek, így a Magyar Pünkösdi Egyház képviselőinek is jelentős szerepe van.



Erdős Norbert megyei kormánymegbízott, a békési választókerület országgyűlési képviselője ugyancsak üdvözölte a kezdeményezést, mely — ahogy megfogalmazta — nem csak helyben javíthatja a már egyébként is korrektnek számító kapcsolatokat a roma és a többségi társadalom között, de hazánk más részein is jó néhány pozitívumot jelenthet a felzárkóztatásban.


Durkó Albert, a MPE Országos Cigánymisszió vezetője lapunknak elmondta, munkájukkal híd szerepet szeretnének betölteni a cigány lakosság és a döntéshozók között.


— Jelenleg mintegy háromszáz magyarországi, illetve huszonöt Békés megyei településen vagyunk jelen — ecsetelte Durkó Albert. — Kint dolgozunk a „terepen”, így valóban elsőkézből ismerjük a cigányság, a roma telepeken élők gondjait, problémáit. Látjuk, hogy előrelépésüket rengeteg tényező nehezíti. Bízunk benne, hogy mi lehetünk azok, akik megmutathatjuk azokat a jelzőpontokat, amelyek mentén sikerül áthidalni a nehéz helyzetben élő embereknek az akadályokat.

 

A központ célul tűzte ki, hogy előremutató módszereket dolgozzon ki elsősorban az egyházak, illetve a civil szervezetek részére. A békési székhellyel működő intézmény igazgatója Szentesi Zoltán, tudományos főmunkatársa dr. Hecker Róbert, míg mellettük öt tudományos munkatárs segíti a hatékony és eredményes kutatást. Elsőként, stílszerűen, az egyházak roma felzárkóztatásban betöltött szerepét vizsgálják.

 

Az ünnepség előtt Surman László, az MPE OCM misszióvezető-helyettese, Szentesi Zoltán és dr. Hecker Róbert mutatta be a központ első kiadványát, Mohácsi Anikó „Tanuljunk cigányul” című kötetét. A későbbi konferencián előadást tartott Csepeli György szociológus, Nagy Balázs, az ESZA uniós programigazgatója, Dósa Valéria roma foglalkoztatási szervező, dr. Ulicska László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkári kabinet főosztályvezető-helyettese és dr. Hecker Róbert.