HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Ezren tüntettek Kotlebáékkal a szlovákiai Aranyosmaróton

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Január 15    Forrás: bumm, SITA


Ez a cikk archív

Marián Kotleba, a Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitos») vezéralakja, és társai Aranyosmaróton, a helyi amfiteátrumban tüntettek a romák ellen. A megmozduláson, mely helyenként választási kampánygyűlésre emlékeztetett, mintegy ezer ember vett részt.

Hirdetmény

A Szlovák Testvériség szombaton délután „Biztonságos Aranyosmarótért“ jelszóval szervezett demonstrációt a városba, reakcióként a szilveszteri tömegverekedésre, mely a helyi romák egy csoportja és járókelők között tört ki. Azóta nagyon nagy az etnikai feszültség a városban.

Kotleba a pódiumról többször felszólította az embereket, hogy a közelgő választásokon az ő pártját, a Mi Szlovákiánk Néppártot válasszák. A tiltakozás egyébként nyugodtan zajlott, a rendőrségnek nem kellett közbe avatkoznia. „Nem tapasztaltunk problémákat, sem a közrend megsértését” – mondta Renáta Čuháková nyitrai kerületi rendőrszóvivő.
Kotleba szép fehér napot kívánt

Az amfiteátrumban főleg bomberdzsekis fiatalemberek, fiatal lányok, nyugdíjasok és kíváncsiskodók gyűltek össze. Kotleba a bíróság által feloszlatott Szlovák Testvériség vezetőjeként lépett a pódiumra, és mindenkinek „szép fehér napot”, amiért nagy tapsot kapott.

Beszédében kitért a romabűnözésre, majd élesen bírálta a politikusokat, „rothadónak és korruptnak” nevezve őket. Egy perces csendet kért a közönségtől a romatámadások áldozatainak tiszteletére. A megmozdulás végén autogramokat osztogatott, valamint fotózkodott rajongóival.

A szilveszteri incidenst jelenleg a rendőrség és a belügyminisztérium belső ellenőrzése is vizsgálja. Daniel Lipšic tárcavezető korábban a városba látogatott, hogy pontos információkat kapjon az összetűzésről.

Változatok egy témára

Jakub Škrabák, Kotleba pártjának egyik jelöltje szerint a verekedést a romák provokálták ki, akik petárdákat dobáltak az arra járókra. Mikor ezt valaki szóvá tette, botokkal és boxerekkel kezdték ütni az embereket – állítja. „A rendőrjárőr csak nézte, hogyan ütik a cigányok az embereket a földön” – mondta Škrabák a tüntetésen.

Az esetnek azonban más verziója is van. Az Emberek a Rasszizmus Ellen civil szervezet szerint Peter Lednár, a város polgármestere rasszista újévi beszédet mondott a téren, mely után két skinhead roma gyerekeket támadott meg. A polgármester ezt tagadja, és azt mondja, ő csak annyit mondott, rend lesz a városban.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Hamarosan megvédheti doktori disszertációját

  • „Az én cigány ruháim magyarul szólalnak meg”

  • Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb érték

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt