HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Ezren tüntettek Kotlebáékkal a szlovákiai Aranyosmaróton

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Január 15    Forrás: bumm, SITA


Ez a cikk archív

Marián Kotleba, a Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitos») vezéralakja, és társai Aranyosmaróton, a helyi amfiteátrumban tüntettek a romák ellen. A megmozduláson, mely helyenként választási kampánygyűlésre emlékeztetett, mintegy ezer ember vett részt.

Hirdetmény

A Szlovák Testvériség szombaton délután „Biztonságos Aranyosmarótért“ jelszóval szervezett demonstrációt a városba, reakcióként a szilveszteri tömegverekedésre, mely a helyi romák egy csoportja és járókelők között tört ki. Azóta nagyon nagy az etnikai feszültség a városban.

Kotleba a pódiumról többször felszólította az embereket, hogy a közelgő választásokon az ő pártját, a Mi Szlovákiánk Néppártot válasszák. A tiltakozás egyébként nyugodtan zajlott, a rendőrségnek nem kellett közbe avatkoznia. „Nem tapasztaltunk problémákat, sem a közrend megsértését” – mondta Renáta Čuháková nyitrai kerületi rendőrszóvivő.
Kotleba szép fehér napot kívánt

Az amfiteátrumban főleg bomberdzsekis fiatalemberek, fiatal lányok, nyugdíjasok és kíváncsiskodók gyűltek össze. Kotleba a bíróság által feloszlatott Szlovák Testvériség vezetőjeként lépett a pódiumra, és mindenkinek „szép fehér napot”, amiért nagy tapsot kapott.

Beszédében kitért a romabűnözésre, majd élesen bírálta a politikusokat, „rothadónak és korruptnak” nevezve őket. Egy perces csendet kért a közönségtől a romatámadások áldozatainak tiszteletére. A megmozdulás végén autogramokat osztogatott, valamint fotózkodott rajongóival.

A szilveszteri incidenst jelenleg a rendőrség és a belügyminisztérium belső ellenőrzése is vizsgálja. Daniel Lipšic tárcavezető korábban a városba látogatott, hogy pontos információkat kapjon az összetűzésről.

Változatok egy témára

Jakub Škrabák, Kotleba pártjának egyik jelöltje szerint a verekedést a romák provokálták ki, akik petárdákat dobáltak az arra járókra. Mikor ezt valaki szóvá tette, botokkal és boxerekkel kezdték ütni az embereket – állítja. „A rendőrjárőr csak nézte, hogyan ütik a cigányok az embereket a földön” – mondta Škrabák a tüntetésen.

Az esetnek azonban más verziója is van. Az Emberek a Rasszizmus Ellen civil szervezet szerint Peter Lednár, a város polgármestere rasszista újévi beszédet mondott a téren, mely után két skinhead roma gyerekeket támadott meg. A polgármester ezt tagadja, és azt mondja, ő csak annyit mondott, rend lesz a városban.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt