2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ezren tüntettek Kotlebáékkal a szlovákiai Aranyosmaróton
2012. 01. 15. 00:00

Marián Kotleba, a Szlovák Testvériség vezéralakja, és társai Aranyosmaróton, a helyi amfiteátrumban tüntettek a romák ellen. A megmozduláson mintegy ezer ember vett részt.

A Szlovák Testvériség szombaton délután „Biztonságos Aranyosmarótért“ jelszóval szervezett demonstrációt a városba, reakcióként a szilveszteri tömegverekedésre, mely a helyi romák egy csoportja és járókelők között tört ki. Azóta nagyon nagy az etnikai feszültség a városban.

Kotleba a pódiumról többször felszólította az embereket, hogy a közelgő választásokon az ő pártját, a Mi Szlovákiánk Néppártot válasszák. A tiltakozás egyébként nyugodtan zajlott, a rendőrségnek nem kellett közbe avatkoznia. „Nem tapasztaltunk problémákat, sem a közrend megsértését” – mondta Renáta Èuháková nyitrai kerületi rendőrszóvivő.
Kotleba szép fehér napot kívánt

Az amfiteátrumban főleg bomberdzsekis fiatalemberek, fiatal lányok, nyugdíjasok és kíváncsiskodók gyűltek össze. Kotleba a bíróság által feloszlatott Szlovák Testvériség vezetőjeként lépett a pódiumra, és mindenkinek „szép fehér napot”, amiért nagy tapsot kapott.

Beszédében kitért a romabűnözésre, majd élesen bírálta a politikusokat, „rothadónak és korruptnak” nevezve őket. Egy perces csendet kért a közönségtől a romatámadások áldozatainak tiszteletére. A megmozdulás végén autogramokat osztogatott, valamint fotózkodott rajongóival.

A szilveszteri incidenst jelenleg a rendőrség és a belügyminisztérium belső ellenőrzése is vizsgálja. Daniel Lipšic tárcavezető korábban a városba látogatott, hogy pontos információkat kapjon az összetűzésről.

Változatok egy témára

Jakub Škrabák, Kotleba pártjának egyik jelöltje szerint a verekedést a romák provokálták ki, akik petárdákat dobáltak az arra járókra. Mikor ezt valaki szóvá tette, botokkal és boxerekkel kezdték ütni az embereket – állítja. „A rendőrjárőr csak nézte, hogyan ütik a cigányok az embereket a földön” – mondta Škrabák a tüntetésen.

Az esetnek azonban más verziója is van. Az Emberek a Rasszizmus Ellen civil szervezet szerint Peter Lednár, a város polgármestere rasszista újévi beszédet mondott a téren, mely után két skinhead roma gyerekeket támadott meg. A polgármester ezt tagadja, és azt mondja, ő csak annyit mondott, rend lesz a városban.